Wreszcie materiał na temat Dwarki ... Już od dawna na niego czekam od typa Kosmiczne Opowieści

Weźmy na warsztat pierwszą opisaną w literaturze wojnę:
TROJAŃSKĄ.
Greckie plemiona na tysiącach statków przepłyneły kawał morza i oblegały troję przez dziesięć lat.
Uważasz, że w tym czasie zajmowali się rolnictwem i pasterstwem?

Trojanie też coś musieli jeść a w warunkach oblężenia cięzko wyskoczyć do marketu

1 polubienie

Albo po prostu chęć dorobienia się … Albo głód … Albo to, że np germańskie ludy uciekały do schorowanego Imperium Rzymskiego przed Hunami, co skutkowało upadkiem Imperium Zachodnio Rzymskiego …

Co do tej wojny trojańskiej to np @birbant pisał, że chodziło o kasę i trwała kilka tygodni, a nie 10 lat …

Przyczyn było bardzo dużo jak chociażby to, że silniejszy kraj słabł, a słabsze rosły w siłę i de facto słabnący silniejszy bał się stracić wpływy (Dlatego właśnie Izrael czy Rosja są agresywne, a niewykluczone, że i USA zaczną być coraz bardziej …)

Czyli u podstaw ideowego programu działania społeczności ludzkich na przestrzeni dziejów zawsze stał popęd seksualny władców przy czym stał on w oczywistej opozycji do popędów wszelakich ludzi, któzy za to ginęli.
Być może jest to racjonalizm ale na pewno nie w wykonaniu większości

Ale co to ma do rzeczy ?

No ma to do rzeczy, że postawiłeś teorię o głodzie jako głównym przyczynku wojen.
Więc ci udowodniłem, że teoria ta jest mocno naciągana,

1 polubienie

Wcale takiej nie postawiłem :wink: Musiałeś co nie co źle zrozumieć …

Skoro Greckie plemiona postanowiły oblegać Troje bez szturmowania jej murów to musiały mieć zapasy żywności dla armii i czekać aż skończą się one obleganym.

Kolega @honotu w swym filozoficznym sarkazmie, której to gorzkiej ironii @anon52897632 nie za bardzo łapiesz, jak widzę, ma sporo racji.

2 polubienia

Wiadomo, ale co to ma do rzeczy ? Przecież to oczywiste …

No to co piszesz, że wywołali wojne z głodu?

1 polubienie

To Mi wytłumacz ? … Dla Mnie to, że musieli jeść jest totalnie oczywiste, a żadnej tezy nie postawiłem, że to była główna przyczyna wojen …

EDIT: Już nie mówiąc o tym, że kolega @honotu wytworzył nieco inny temat w tym pytaniu czy tam może raczej obaj go wytworzyliśmy (nie chce mi się czytać jeszcze raz) przez co nie do końca wiem o co chodzi …

W sensie, że albo z tej, albo z innej - że nie zawsze chodziło o kobietę tylko, że powodów wojen bywało dużo …

Musiałbym Ci tłumaczyć po kolei wszystkie zawarte tu posty kolegi honotu.
I intencje w nich zawarte, które tworzą nawet logiczną spójność.

3 polubienia

Dziękuję

1 polubienie

Nie ma za co. Lubię inteligentną przewrotność nawet anarchizujązą.

To chociaż opisz po krótce te intencje ?

304 posts were split to a new topic: Temat wydzielony - spam przy okazji Atlantydy

Ja tam czekam na Jerozolimę :wink:

A tym czasem kolejny odcinek Morskich opowieści towarzyszu birbancie :wink:

Tak tak - ja wiem, że to jeszcze nie komuna była, ale mimo wszystko …

1 polubienie

Do tej pory czasu nie miałem, ale przysiądę się tylko coś innego skończę.

Rosja z Japonią przegrała wtedy, bo karabinów maszynowych nie mieli.

2 polubienia