Wspierasz WOŚP?

Bo ja wspieram od lat.
:heart:

2 polubienia

Kto bogatemu zabroni? :thinking: Niech @Devil owi na zdrowie wyjdzie…

Mój siostrzeniec Albert poszedł dziś na uliczną ‘wspiórkę’ w takim opakowaniu głowicy.

Jego Mama zawsze miała kreatywne poczucie estetyki :+1:

*wspiórka - wspierająca zbiórka
2 polubienia

Ja wspieram tylko Owsiaka, za jego społecznikostwo.

Wrzuciłam co nieco przed kościołem, ale przez ugrywanie politycznych wpływów przez tę początkowo czystą i nastawioną na pomaganie akcję, straciłam dawny entuzjazm. Pierwsze moje zastrzeżenie, to organizacja koncertu rockowego jako podziękowanie za WOŚP. Nie mam nic przeciwko koncertowi, ale ani złotówka ze zbiórki, czy z fundacji WOŚP nie powinna trafić na ten cel. Ktoś kto pomaga i zbiera kasę dla dzieciaków, czy szpitali nie oczekuje na podziękowania. Akcja jest na tyle wspaniała, że nie powinna budzić żadnych uwag i wątpliwości. Nawet nie wymaga wielkich reklam i rozgłosu jeśli płynie prosto z serca. Tak było na początku. Był entuzjazm, była szczera chęć pomagania. Każdy dzieciak opróżniajacy swoją skarbonkę, każda starsza pani wrzucająca swoje skromne oszczędności, żeby pomagać, każdy szczery gest i intencja budowały charyzmę tej akcji, a teraz pojedyncza złotóweczka niewiele znaczy, bo zrobił się z tego jakiś kombinat, mniej słychać o dzieciach, o autentycznej pomocy, a bardziej o pieniądzach, Owsiaku i brudnej polityce.

3 polubienia

Mnie też zaczyna to przeszkadzać. Ale wspieram i nadal będę to czynił. Niestety, polski NFZ od swego początku jest niewydolny, żaden rząd nic z tym nie zrobił i każdy grosz dodatkowy na ratowanie chorych dzieci się liczy. Pal sześć polityczne qrestvo, liczy się serce i zdrowie dzieciaków.

4 polubienia

Tak oczywiście! Mój syn, który w dzieciństwie leżał w szpitalu i korzystał ze sprzętu z serduszkiem od kliku lat kwestuje a ja mu pomagam. Właśnie wróciliśmy z kwesty, hojność ludzi przeszła oczekiwania - niektóre osoby wrzucały do puszki stówki, po kilku godzinach mieliśmy już 1500 zł i 200 na e-skarbonce.
A polityka? To zresztą jakiś nie warty wspominania margines. Niestety, dziś wciska się ona już wszędzie - do urzędów, szkół, kościołów, nawet na świętą dla każdego Polaka Jasną Górę.
Dla porównania przypomnę pewnego pana niejakiego Mejzę, który wyłudzał pieniądze od rodziców chorych dzieci obiecując im leczenie - teraz jest dumnym posłem z ramienia partii, w nazwie której są dwa wzniosłe słowa nie mające zbyt wiele wspólnego z taką działalnością.

7 polubień

Nie wspieram ale tylko dlatego że dla mnie żadna fundacja nie jest dokładnie zawsze uczciwa. Do Owsiaka też mam zastrzeżenie i to duże. Od kilku lat twierdzi że nigdy nikt z zarządu nie brał pieniędzy co jest nieprawdą. W początkach WOŚP pensje zarządu były pokaźne. I nie chodzi o to że otrzymywali pensje bo dla mnie jest to oki. Złe jest że twierdzi że “nikt,nigdy.”
Pamiętajmy również pomagać można ale nie jest to obowiązkiem.

Ja tu nie widzę żadnego społecznikostwa, tylko inicjatywę, która z korzyścią dla tłumów chorych zapełnia lukę w zadaniach państwa a przy okazji inicjatorom pozwala na życie na poziomie i nie martwienie się o przyszłość.

2 polubienia

A pan Mejza nie miał przypadkiem skierowania na wakacje?

1 polubienie

Wcale tak nie twierdzi. Wszystko jest bardzo transparentne. Każdy grosz.

2 polubienia

“Wracając do Fundacji - członkowie Zarządu WOŚP przez 25 lat nigdy nie pobierali i nie pobierają żadnych pensji , apanaży, premii, dodatkowych wynagrodzeń, 13-tek, 14-tek, 15-tek i jakby to jeszcze nazwać. To jest praca i odpowiedzialność, jaką podejmujemy w pełni społecznie” - pisze na facebooku Jurek Owsiak.

1 polubienie

Ale nie umniejszam temu że czynią dobro. A co do tego dochodu … To jak byś ty Jarku twierdził że od 20 lat nie pijesz bo cytując klasyka Ferdynanda Kiepskiego “Piwo to nie alkohol” :slight_smile:

2 polubienia

Nie wnikam, czy pobierają czy na zasadzie wzajemności mają gdzieś pracę z umową. Jest masa innych osób, która kombinuje i robi to bez korzyści dla społeczeństwa, a nawet ze stratą, więc niech sobie zbierają.

2 polubienia

Już to ukrócili bo była plaga “osób zbierających” które kradły na potęgę.

Skoro pisze, że nie pobierają, to był by idiotą, gdyby, faktycznie pobierali. Wszystko jest w papierach.

Ii tam… od kiedy średnio 5% jest alkoholem? :stuck_out_tongue:

2 polubienia

oczywiscie.
to nie podlega dyskusji
Dlatego tak boli ten cały hejt :frowning:
Choć tym razem juz nie bezinteresowny

3 polubienia

Ale odpowiedz mi kiedy to hejt a kiedy wyrażanie zdania?

1 polubienie

Niech hejtują, mnie mogą naskoczyć tam gdzie pana majstra w dupę mogą pocałować, bo wspierałem, wspieram i wspierać będę. Niedawno wsparłem, bo w moich okolicach grają co roku.

3 polubienia

Jest jedno i drugie i łatwo odróżnić.

2 polubienia