Wszyscy za jednego!

Ale kto tam pamietam krym… Teraz dopiero Putin wszedl jak niemcy w 39 xd

do ZSRR Hitler wszedl w czerwcu 1941. w 1939 to byl zajety wojna na zachodzie Europy i lotnicza bitwa o Anglie, gdzie jego pieszczoszek Hermann Göring, tworca Luftwaffe w koncu poniosl kleske.
aczkolwiek lotnictwo w pierwszej fazie wojny bylo uwazane za cudowna bron i taka bylo, toNiemcy byli rowniez przygotowani na wlaczenie wojsk pancernych. ogolnie technologicznie byli sporo przed innymi krajami, zawiodlo zaopatrzenie, brak surowcow i dopuszczenie do wladzy szalenca (choc nie byl sam, co prawda nie wszystkich zobaczyles w Norymberdze, ale znakomita wiekszosc tak)

3 polubienia

Zawsze mozna manipulowac datami zeby nie wyszlo ze to jakis “spisek”, lub na odwrot. Jednak w tej sytuacji podano oficjalne daty rozpczecia wojen i aktualną ataku putina na ukraine ktora moze byc w przyszlosci wykorzystywana jako data rozpoczecia 3 wojny… niee widze tu zadnego “zonglowania” xd

Ale ja wiem - Nie zauważyłem do tej pory, by ktoś za nim tęsknił … Ale pewnie teraz ktoś się znajdzie, bo na przykład może się nie spodobać to co napisałem i będzie chciał być równie “mądry” jak wspomniany i coś od siebie doda …

3 polubienia

Oficjalna pomoc z zewnątrz / militarna / utrudnia polityczne negocjacje o pokoju dla Ukrainy. A dla urojeń Putina jest zapalnikiem że trzeba zacząć legalną wojnę, bo wróg złamał umowy i walczy przeciw Rosji. Nikt nie chce przez to zacząć III wojny światowej, każdy patrzy na swe interesy by nie stracić finansowo i politycznie, na układach budowanych latami. Polska jest pomiędzy młotem a kowadłem, nie oficjalnie walczy by ból / straty polityczne, gospodarcze i finansowe / nie były za duże. Rząd politycznie gdyba przez ustawy które być może wejdą z opóżnieniem, z pomocą walczą sami ludzie

3 polubienia

Masz rację, aczkolwiek uważam, że wszyscy(mam na myśli polityków) już przyjęli do świadomości, że dla putina nie ma żadnych zahamowań, które powstrzymają go przedczymkolwiek. Więc to jest takie “piep… kotka za pomocą młotka”. Po prostu wg mnie putin to taki gość, który każdą ingerencję innych państw czy jej brak przeinaczy dla siebie, dla swojego sposobu myślenia. Cokolwiek inne państwo nie zrobi, on odwróci kota ogonem. A sankcje spływają po nim jak po kaczce.

3 polubienia

To czym będzie straszył ?

:frowning: … ludzie sami dzialaja. Jestesmy sami z ta pomoca jak w ciemnym lesie…Trzymajcie sie [kwait]

2 polubienia

Rozmowy w naszym rządzie “(…)Bardzo ważne jest, aby w kolejnych latach Unia Europejska sfinansowała zniszczoną ukraińską infrastrukturę, szkoły, szpitale czy osiedla. Ukraina potrzebować będzie także nowych inwestycji i odtworzenia miejsc pracy. Unijna pomoc będzie tu niezbędna - mówił rzecznik rządu.(…)”

A tymczasem Putin poinformował Rosję ze rozpoczynają się ćwiczenia nad bronią biologiczną…

Taaaak…nad Ukrainą,śmiem twierdzić…

2 polubienia

Ja sadze, ze jezeli to zaczna od broni chemicznej. Przetestowana w Iraku i Syrii…

2 polubienia

Użycie broni chemicznej, przez którąkolwiek ze stron, byłoby co najmniej dziwaczne. Broń chemiczna jest zaskakująco mało skuteczna w prównaniu do konwencjonalnej - ale za to bardziej kosztowna, wymagająca bardziej skomplikowanej logistyki, znacznie łatwiej (i taniej) jest się przed nią zabezpieczyć, i w dodatku jej użycie roztrwoni dobrą wolę sojuszników. I jeszcze zaczyna się o to podejrzewać Rosję, która jak na razie wygrywa wojnę konwencjonalnymi metodami, i zakłada się że broń chemiczna zostanie użyta przeciwko cywilom, co nawet nie obniżyłoby zdolności bojowej ukraińskiej armii. To się po prostu nie trzyma kupy.

Ale spodziewam się że podejrzenia/oskarżenia o użycie broni chemicznej nastąpią, i - nic nie zmienią. NATO/Zachód nie pójdzie na wojnę z Rosją z ich powodu, ani nawet nie wesprze Ukrainy w żaden sposób który Rosja mogłaby zinterpretować jako włączenie się w konflikt. Za to będzie to świetny sposób na przekonanie zachodnich społeczeństw do jeszcze mocniejszego odcięcia się od Rosji, akurat wtedy kiedy zaczynają się tam pojawiać pierwsze wątpliwości… :wink:

1 polubienie

Broni chemicznej uzywa sie przeciwko cywilom. Jak pokazaly to praktyczne zastosowania w Iraku i nieco mniej naglosnione w Syrii jest to niestety skuteczne.
To juz nie czasy I WŚ.
Poza tym nie tylko gazy wchodza w gre.
Bron teoretycznie zakazana, a w praktyce? Laboratoria nie próżnują.

2 polubienia

Broni, każdego rodzaju, używa się do osiągnięcia celów strategicznych. Broń skuteczna przeciwko cywilom, ale która utrudnia osiągnięcie własnych celów strategicznych jednocześnie ułatwiając to przeciwnikowi, to dópa a nie broń… :wink:

Kogo cytujesz?
Ta wojna została rozpetana przez rzeznika
On chce pozbyc się miejscowej ludnosci i zasyapic ja “swoimi” - więc co jest celem? Wojenka dla wojenki?

2 polubienia

Widać Putin na chama próbuje wybrać tę wojnę.

1 polubienie

Nie wygrac, on idzie na wyniszczenie mieszkańców Ukrainy. Chce terenu nie ludzi, ktorzy przez lata z lepszym czy gorszym skutkiem byli pod wplywem zachodniego kregu cywilizacyjnego, a ostatnich 30 lat starali sie nie zmarnowac i budowac w miare demokratyczne panstwo.
Ale swoja drogą to chcialabym miec taki towar jak patriarcha Moskwy Kiryl, bo odloty ma lepsze niz harmonijne.
:fire::rainbow:

1 polubienie

:pensive:

1 polubienie

Zeby to bylo takie proste…

Coś mi to przypomina, tyli Niemcy zmienili miejsce siedzenia.

To ty powiedz kogo cytujesz. O dążeniu Rosji do zmiany składu etnicznego Ukrainy nie słyszałem wcześniej… :wink: