Wszyscy za jednego!

Wicedyrektor OSW Wojciech Konończuk zwraca uwagę, że propozycja Ukrainy nie jest nowością. - Już kilka dni temu pojawił się ten pomysł, teraz został jedynie powtórzony - zauważa.

- Ukraińcy widzieliby gremium państw, które gwarantowałyby im bezpieczeństwo. Jednym z tych krajów miałaby być Polska. Z tego, co rozumiem, to strona ukraińska wyobraża sobie, że byłby to taki swoisty artykuł 5. Traktatu Północnoatlantyckiego. W przypadku zagrożenia w Ukrainie, państwa tego gremium byłyby zobowiązane do udzielenia pomocy, także wojskowej - dodaje ekspert

No czyli tak jak myslalem… do NATO nie moze, to chociaz w kilka panstw sojusz obronny… Czyli mozemy miec wojne w Polsce, gdyby Rosja znowu zaatakakowala Ukraine… :grimacing:

A wtedy znowu NATO nam pewnie nie pomoze… bo to wczesniej my wlaczylismy sie do dzialan militarnych na terenie Ukrainy… a nie ze zostalismy zaatakowani…

1 polubienie

Jeśli chodzi o gwarancje obcych państw, wszelkie traktaty, pakty - pomyśl, jak Francja, czy Anglia wywiązały się z umowy. Jak pomogły Polsce napadniętej przez Niemcy? Co z tego, że podpisali jakiś papierek? I tak nie zrobili nic. Nie wierzę w żadne gwarancje. Polityka :frowning:

5 polubień

Wiem @collins02 , czytałam Twój wpis, jednakże nie bardzo mi to wyjaśniło :))

1 polubienie

Nie ma i nigdy nie było możliwosci wywiązywania sie z takich umów.No chyba ze w
średniowiecznym ich rozumieniu.Jak oni nas to my ich…
Francja,czego by o niej nie powiedzieć oraz Anglia,nie były gotowe do wojny.Dunkierka jest najlepszą odpowiedzią…
Prime minister Baldwin i tak uratował Wyspę swymi decyzjami z polowy lat 30-tych.Jest rzeczą podstawową rozumienie tego co zachód miał w głowie po I wojnie światowej która w naszym rozumieniu,niemal nie istnieje.
Jesli odwiedzisz jakiekolwiek miejsce w Anglii,zauważysz ze pomniki i memoriały są w 90% poświecone ofiarom I wojny.Mimo iz to Hitler zniszczył kilka miast i wymordował więcj ofiar

1 polubienie

Pisz za siebie w kwestii I wojny
A co do umów miedzynarodowych?
To skutecznie zapomina sie kto oswajal Hitlera a teraz Putina.
I niech sie Biden nie tlumaczy, ze niewinny

Te liczby są jednak mylące.Brytyjczycy stracili w I wojnie blisko 40% wiecej ludzi niz w drugiej.Tym razem musiałem sprawdzić…
Nie ma czegoś takiego jak"pisz za siebie".Są fakty.I jesli akurat nie doczytałas w wiki,polecam uwadze.W miare uczciwe i nie budzące kontrowersji.

To po co się je podpisuje?

Tak, czytałam o tym, więc tym bardziej: po co?

W mojej rodzinie istnieje; mój dziadek opowiadał, jak został przymusowo wcielony do pruskiej armii i zmuszony do walki przeciwko swoim rodakom, też przymusowo wcielonym do ruskiej armii. Przecież to było nagminne. Mniej się o niej mówi, ale nie dlatego, że nie było ofiar, ale dlatego, że w II wojnie św. Polska ucierpiała zdecydowanie bardziej. Niemcy i Rosja zawsze były naszymi wrogami (jako państwa).

1 polubienie

W og[quote=“gra, post:891, topic:17548, full:true”]

To po co się je podpisuje?

Tak, czytałam o tym, więc tym bardziej: po co?

W mojej rodzinie istnieje; mój dziadek opowiadał, jak został przymusowo wcielony do pruskiej armii i zmuszony do wali przeciwko swoim rodakom, też przymusowo wcielonym do ruskiej armii. Przecież to było nagminne. Mniej się o niej mówi, ale nie dlatego, że nie było ofiar, ale dlatego, że w II wojnie św. Polska ucierpiała zdecydowanie bardziej. Niemcy i Rosjanie zawsze byli naszymi wrogami (jako państwa).
[/quote]

W ogóle sie nie mówi.W koncu ja też mam/miałem, swoich krewnych.Wrecz mozna bylo odnieść wrazenie ze wojna-rzecz normalna.I nie pierwsza.
I własnie o to chodzi.Na zachodzie jest dokladnie na odwrót…Ile razy sie w Polsce mówi o bitwie nad Somma?Wcale!
W Anglii jest to wazniejsze niz 1.09

Może masz rację, ale ja to kładę na karb zdecydowanie większych strat w ludziach (i nie tylko). Na zasadzie bliższa ciału koszula?

Niemniej szukam konkretów: na czym miałaby ta gwarancja dla Ukrainy polegać? Też tylko na piśmie? Mamy zagwarantować, że Ukraina będzie zawsze neutralna? Jak? A jeśli zostanie znowu zaatakowana?

1 polubienie

Ale to,jest konkret!
Inny jest tylko punkt widzenia oraz mapa któtra najczęściej jest odpowiedzią.Plus dana na moment,sytuacja polityczna

Chodzilo mi o to, ze nie uzywaj uogolnien typu, ze “wszyscy”
A nie o fakt - byla to wojna wyniszczajaca i koniec pewnej epoki.
Skutki tego odczuwamy do dzis.

Nie chcialbym zeby Polska wplątala sie w te gwarancje dla Ukrainy…

1 polubienie

Tu juz nie chodzi o wplatywanie sie.
Gwarancją to mozna, jak uczy historia, to miejsce gdzie plecy traca swa szlachetna nazwe sobie wytrzec.
Problemem jest ile tej Ukrainy Putin wezmie?
I kto jeszcze na tym skorzysta.

1 polubienie

Teraz jeszxze pojawiaja sie jakies sprzeczne wiadomosci od Zelenskiego… Krytykuje pomysl Kaczynskiego z misja pokojowa… czyli albo to nasz rzad planowal to zrobic (jescze jakis czas po wizycie w kijowie) wbrew Ukrainie. Albo to bylo uzgodnione a teraz Zelenski klamie, probujac sie z tego wycofac…

W tamtej wypowiedzi nie użyłem nawet słowa"wszyscy"…Pisać byle pisać? :face_with_raised_eyebrow:

Misja pokojowa Kaczynskiego to byl niewypał.
Dawal Putinowi do ręki argument, ze to jego zaatakowano, a on tylko broni uciemiężone ziemie słowiańskie przed zachodnią zgnilizną. Politykiem to prezes jest marnym i jak na doktora prawa? Oslem, nie obrazajac tych zwierzątek. NATO jest paktem w teorii obronnym i jak masz po drugiej stronie szaleńca to nie dawaj mu do ręki argumentów na poparcie chorych wyobrażeń.
Ciekawa tylko jestem dlaczego Kaczynskiego nie było ma przemowieniu Bidena.
Wykręcanie się testem na covid to dziecinada.

2 polubienia

A slyszalas co mowil podobno polski general w stanie spoczynku, jeden z ekspertow w tvnie?
Zeby odebrac Rosjii Kaliningrad XD wykorzystac okazje! XD nie wiem czy oni celowo prowokuja czy co… xd

Ja mam wrażenie, że oni wszyscy po jednych pieniadzach.
Tylko ludzie umierają. Pod tym wzgledem od czasów jaskiniowcow nic się nie zmienilo. Jakis szaleniec dorwie się do wladzy i ludzie idą bez słowa sprzeciwu na rzeź.
Odebrac Królewiec? A kto miałby to przejąć?
Moze by tak zacząć od Krymu?
Turkom by sie to podobalo.

1 polubienie

Tych “ekspertów” w TV coraz więcej.To jakieś oszołomy i emerytowani wojskowi ze sklerozą.Sami nie wiedzą co mówią…

3 polubienia

Nie tylko w tv.Internet jest o wiele gorszy.Wciąż jakby bardziej anonimowy…Musze jednak przyznać ze takich co wzięliby Kalinigrad,jeszcze nie widziałem.
W Gnieznie jest taki szpital…Oddzial zamkniety jest/był w takim zalesionym “parku”.Może to by pomogło? :thinking:

3 polubienia