Pewnie Felicjan Dulski
Tak,to by sie zgadzalo…
Binczycki chyba mial o czym myslec po tych rolach
Choc Aniela Dulska to nie byla postać łatwa w pożyciu
a Monka wlasnie u nas przypominaja na takim otwartym niszowym kanale ze starymi serialami - z przyjemnoscia na to po raz drugi popatrze - taki w sumie pogodny kryminal.
To máte pravdu pane kolego, o tym nie pomyślałem, dr Strosmajer i jego hlášky! Chociaż najbliżej mi chyba do Formanovego Černého Petra
Nie smialem wspominac bo nie spodziewalem sie Twojej wizyty dzisiaj…Cala trylogia Milosa tak mnie kiedys przyciagala…I ta Jana Brejchova…
Ale…Mowiac o Szpitalu…Skłamałbym nie przyznając sie do sympatii z Eliska Balzerovą
Balzerová to do dziś czołówka czeskiego aktorstwa, do dziś z nią mocno sympatyzuję, jest świetna np. w monodramie „Mój bajeczny rozwód". Zresztą w Szpitalu to była ała plejada gwiazd: Abraham, Hanzlik, wspomniany Dvořák, Janžurová… Fajną postacią, taką ludzką, prawdziwą jest też ojciec w Homolkach
Wiedzialem ze w koncu pojawia sie Homolkowie…Tyle lat uplynelo ze nie bede sie wypowiadal ale kiedys…No nie mialem sil do tego.
Oczywiscie nie ma nic gorszego od"Kobiety za ladą".I to mowie w pelni świadomie!
Szkoda…Wielka szkoda ze czlowiek nawet nie ma pojecia o monodramie,o ktorym wspominasz…Jakie ja mam szanse w Anglii?
Janzurowa jest GENIALNA!I Abraham,a jakze!
„Mój bajeczny rozwód" to dosyć popularna sztuka, u nas też była grana. Po czesku z Balzerovą jest na youtube. Ecce homo Homolka to świetne studium psychologii człowieka w związku
Miałem się wybrać na targi książki w Ostrawie, gościem miała być właśnie Janžurová, ale nie mi nie wyszło, albo covid przeszkodził, nie pamiętam…
… A te dziewczyny u Formana…
Cudne zdjecie!
Edit…
Ona tu wygląda jak Reese Witherspoon w filmie o Johnny Cashu
No takie pierwsze wrazenie…
Może z Małgorzatą tą od Bułhakowa… Ta… Może by mi dała tej specjalnej maści od Assasella… Lub choć tego wina co daje spokój.
Eliska…Taka ja pamietam i lubie.Cos pieknie szlachetnego jest w tej twarzy.
aż sobie zajrzałem do googla, chylę czoła za wiedzę i skojarzenia!
Zdjecie moze mniej wyrazne ale kto wie czy nie bardziej pociągające…
Dzieki!
Skojarzenia sprawiaja ze czasem sie w glowie kreci…
To akurat,bylo bardzo pozytywne.
Co do Abrhama…Widzialem go w jakims kostiumowym filmie Menzela i nie moglem sie oswoic z widokiem
Ale to chyba najpopularniejszy,czeski aktor…Przynajmniej kiedyś…
U nas chyba najbardziej rozpoznawalny, oprócz Menšika rzecz jasna. Młody Abraham był strasznie podobny do Petra Kostki :).
Anna Geislerová, obecnie dość popularna
No i tutaj juz gorzej ze mna bo nie znam dziewczyny.
Jest rzecza niemal wykluczona trafic na czeski film w kinie lub telewizji.Tak wiec i moja znajomosc ogranicza sie do przeszlosci.
Kolejne bardzo fajne zdjecie!
“Geislerka” jest od paru lat na topie, obsadzana gdzie popadnie
Czasem polskie kina, te tzw. studyjne, prezentują filmy np. właśnie czeskich reżyserów, a telewizja publiczna… cóż, ta już zapomniała o swoim misyjnym charakterze i przerzuciła się na promowanie disco polo. Myślę, że bez trudu znajdziesz w polskiej wersji filmy Petra Zelenki, “młodego” Svěraka (Jana), czy Hřebejka.
Najpierw musialbym moc wrocic do kraju .W obecnym czasie,pozostaje internet w ktorym ogladac nie lubie…
Ogladalem kiedys jakis film Sveraka ktory wlasciwie byl filmem drogi…Bylo to jeszcze chyba w latach 90-tych i wtedy jakos nie bylem zachwycony…
Od dobrych kilku dni,odkrywam na nowo wspaniala Joan Fontaine ale to juz temat na zupelnie inna rozmowe