Zagadka z fizyki

Ja nie chatGPT…:smile::smile::smile:

1 polubienie

To jest do zrobienia. Zależy od kształtu żagla.
Tzn. nie od dwuwymiarowego kształtu (trójkątny, prostokątny, kwadratowy), tylko od jego wypukłości. Jeśli żagiel bedzie miał kształt np. miski i będziemy dmuchać w jej wnętrze, to żaglówka popłynie do przodu. Jeśli obrócimy miskę i dmuchniemy w jej spód, żaglówka popłynie do tyłu.

1 polubienie

Nie zmieni się – to oczywiste. Podobnie jak nie zmieni się gdy roztopi sie pływająca góra lodowa. Mówi o tym Prawo Archimedesa

2 polubienia

To jest znacznie prostsze – wystarczy żagiel (a nawet jakąkolwiek płaska powierzchnię) ustawić pod kątem 45 stopni do osi jachtu i dmuchać w niego prostopadle do jachtu (żeglarze nazywają to półwiatrem)

4 polubienia

Zmieni się -to oczywiste.

Tylko jak się zmieni i dlaczego?
:thinking:

1 polubienie

Nie chce mi się pisać dlaczego, ale poziom wody w przypadku kamienia wyrzuconego z łódki się obniży. A zmniejszyć czy zwiększyć może się ilość czegoś. Poziomy się obniżają bądź podwyższają albo utrzymują. Trzymajmy poziom. :stuck_out_tongue:

3 polubienia

Nie ma co sie przejmowac. Jak deszcz padal to kamien nie ma znaczenia…

2 polubienia

…albo była susza

1 polubienie

Poziom wody sie obniży, jednak musi być spełniony warunek.
Kamień musi być cięższy od wody. O tym, ze są skały lżejsze od wody pisać nie muszę, ale są. Nie będę sie wdawal w zawiłe tłumaczenia, bo chcę najpierw przedstawić sprawę łopatologicznie.

Wyobraźmy sobie, że ten kamień w łódce będącej w malutkim basenie jest bardzo ciężki, ale objętościowo niewielki. Po prostu dla lepszego zrozumienia niech ma 1mm szescienny objętości i waży 100kg. Rzecz jasna, az tak czężkiego kamienia nie ma, są trochę lżejsze :grin:
No więc mamy ten kamień a łódka przez to jest tak solidnie zanurzona, że prawie woda się do niego wlewa. W końcu 100kg to przeciez sporo. No i teraz z łódki wyrzucamy te 100kg. Kazdy potrafi sobie wyobrazić, co się z łódką stanie, przez wyzwolenie się z takiego ciężaru łodka się solidnie wynurzy. Innymi słowy to tak, jakby ją kto porzadnie z wody wyciągnął. Ten 1 mm szecienny kamienia będzie miał bardzo niewielki wpływ na podniesienie poziomu, zdecydowanie mniejszy niz to, ze łódka bedzie zanurzona znacznie mniej a tym samym poziom wody się obniży. Gdy wyjmujemy cokolwiek z wody w naczyniu, jej poziom zawsze się obniża, to oczywiste.

Jesli to nie zostało zrozumiane, to i nie zostanie zrozumiane tłumaczenie wyporami wody i prawem Archimedesa.
Sorry, ze tak chaotycznie, ale dopiero wstalem po dyżurze i widze, ze ludziska tak trochę lawirują z tym ciekawym i trudnym problemem.

4 polubienia

Problem skomplikowany nie jest.
W podanym przez Ciebie przykladzie typu akwarium, plastikowa miska i kawalek kamienie bedzie to widoczne
W skali makro? To praktycznie miemierzalne.

1 polubienie

Archimedesa rozumiem ale przecież o ten 1mm się poziom podniesię.

raczej mikrometr

2 polubienia

Podniosą, ale będą to kwantowe różnice, ważne, że w ogólnym rozrachunku poziom wody w basenie się obniży.
Ten przykład ma slużyć do zrozumienia właściwego rozwiązania zagadki, która mimo wszystko łatwa nie jest, niech sobie inni piszą, co chcą.
Gdy posłużysz się normalnym kamieniem, a nie tak ekstremalnym przykładem jak mój, sprawa juz tak oczywista nie jest, bo znacznie trudniej ją intuicyjnie ogarnąć.

4 polubienia

Obrazowo napisałeś to, czego mi się pisać nie chciało. Nie to, że jestem taki mądry, ale nauczyciel fizyki w 7 albo 8 klasie nam to wytłumaczył. I zapamiętałem.

3 polubienia

Okej, uznaję swą porażkę intelektualną. To była taka niewinna prowokacyjka życzeniowa :wink:

3 polubienia
1 polubienie

Popełnię plagiat w nadziei, że mi koleżanka @joko wybaczy.

– Czem się różni litr od kilograma?
– Mokrością…

6 polubień

Podobno nawet przy demencji się pamięta to, co się kiedyś działo. :thinking:

DODATEK DO ZAGADKI Z ŻEGLARSTWA

Żeglarz w łódce z kamieniem waży tyle samo co kamień. Nie powiem ile, bo jest to tajemnicą państwową🙃
Teraz żeglarz wskakuje do wody w poszukiwaniu kamienia.

Czy po skoku żeglarza do wody, poziom wody w akwenie obniży się w takim samym stopniu, jak po wrzuceniu tyle samo wazącego kamienia?

Eureka :thinking:

3 polubienia

Pan z fizyki nie wspominał o tem. :man_shrugging:

3 polubienia