Zdrowie nauczycieli

@Devil @Nunu @gra Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i… ludzkiego doświadczenia. Wielu wspomina swoją szkołę jak najgorzej, bo nauczycieli traktowali ich nienajlepiej. Szkolnej traumy nie mam, ale widziałam sporo rzeczy, które nie powinny mieć miejsce… nauczycielska władza była nadużywana… ze złej woli, albo z braku pomysłu, z przyczyn innych jeszcze. Teraz poszliśmy w drugą stronę i założenia były niezłe, tylko nie poszły za tym pieniądze i głębsze zmiany. Nauczyciel to jeden z najtrudniejszych i najbardziej odpowiedzialnych zawodów i dlatego powinien mieć wysoki status i być odpowiednio doceniany.

3 polubienia

Nie lubię skrajności. Było źle, bo sama widziałam, ale teraz zagłaskowujemy dzieci, zupełnie nie przygotowując do życia.

8 polubień

@gra W skrajności w skrajność - niestety…

4 polubienia

Toast :beers:…za tych, co dożyli weekendu na posterunku …

2 polubienia

… na pewno znajdą się tacy, którzy tę dzicz usprawiedliwią :frowning:

3 polubienia

Bo w WC bylo brudno…
A w ogole to czy nie jest to fake?

Okonek Ty naiwna jesteś, skoro myślisz, że to fake… no dzieci nie można ograniczać już w przedszkolu…zapomniałaś?

Na forum dla mam jest temat o tym, że dzieci takie bez życia. No jak siedzą przy kompach całe dnie na tiktokach i czołgach to się gnuśnieje z braku ruchu choćby. Wiem, że rynek pracy rodziców może jest ciężki, ale robienie dramy z tego, że komuś dobrze grać w węża zamiast pojeździć na rowerze to przesada…

Nie wiem, do przedszkola uczeszczalam zaledwia dwa miesiace. Poslali mnie w celu zsocjalizowania sie. :wink: Potem psycholog skierowal mnie do szkoly podstawowej , do ktorej tez uczeszczalam w przyslowiowa kratke. Normalne dzieci podobno jak klasowka ida na wagary, ja tam lubilam jak sie belfrom ilosc ocen w rubryczkach zgadzala.
Wtedy nie czepiali sie ilus tam dni nieobecnych usprawiedliwionych przez rodzicow i zaprzyjaźnionych z rodzicani kumpli lekarzy (to tak dla odmiany). Taki nieformalny półindywidualny tok uczenia sie.
Poziom nauczania w podstawce byl uznawany za niewystarczajacy.
Choc z tym co czasem dzieje sie teraz, to moznaby powiedziec, ze nieomalze uniwersytecki.
I nie bylam w tym odosobniona, takich szescioletnich pierwszakow bylo nas wiecej, a niektorych jak juz sie uczyli od razu przeniesli o klase wyzej. Psycholog byl dziwny, ale skuteczny jesli chodzi o to, zeby szkola nie byla klatka.
A byly to czasu schylkowego Gomulki, kiedy samodziekne myslenie premiowane nie bylo.

1 polubienie

Zapewne.A jesli interesuje Cie co bym z takim śmieciem zrobił…Ale nie.Nie bedę sie nakręcał :rage:

1 polubienie

Tacy się znaleźli @Nunu i @collins02 . Ja czytałam o tym w necie, wczoraj lub przed i oczywiście poczytałam komentarze, które delikatnie mówiąc obnażyły brak inteligencji u komentujących. Dla mnie zgroza :grimacing:.

3 polubienia

Przychodzi Jasiu do domu ze szkoły i mówi
-Mamo zostałem dziś wyróżniony
-za co Jasiu - pyta mama
-Pani powiedziała że cała nasza klasa to debile a ja największy - odpowiedział Jasiu

1 polubienie

Ołomatko…

Jestem za!

O braku ruchu by poczytali, wiedza jest dostępna w necie: depresja, demencja, osteoporoza, wady kręgosłupa, wpadanie w nałogi… Ale nie: lament i łolaboga, że te dzieci takie bieeedne.

2 polubienia

No i agresja, bo presja jak się ma uczyć a grało w czołgi, albo te, co nazwy nawet nie powtórzę soniksy

Dostają dużo i mają co kilka lat urlop roczny regeneracyjny. Płatny.

Już chyba z tym rocznym urlopem to cofnęli? I nie byl co kilka lat, a tylko raz.

Jest nadal. Ale to jak z policją. … idą na emeryturę i tydzień później wracają jako cywilni pracownicy

1 polubienie

Urlop dla poratowania zdrowia - jakie warunki trzeba spełniać? (poradnikprzedsiebiorcy.pl)
Są trzy prawdy: prawda, też prawda i g…prawda. W tym temacie też.
A najlepsze jest uogólnianie i podciąganie wszystkich pod to, co nam się wydaje, że wiemy. To samo jest z 13kami, płatnymi wakacjami , bajońskimi zarobkami (dla wszystkich!)

3 polubienia