Źle ze mną

Odkąd wprowadzono ograniczenia w przemieszczaniu się, zaczęłam częściej wkładać serce w gotowanie ( co robię z obowiązku).
Wczoraj tarłam ziemniaki na czarne kluski, nie użyłam blendera :grin: tarłam ręcznie.
Dzisiaj do obiadu dodam połówki ziemniaków, wcześniej leżały w odrobinie oleju z czosnkiem, cebulą, porem, bazylią.
Wiecie jak to pięknie pachnie?
Proszę, podajcie swoje przepisy na dania proste, na widok których ślinotoku dostajecie :wink:

Cuda-wianki i eksperymenty 15 składnikowe znajdę w necie, jakby co :wink:

1 polubienie

Czyli pora na bazylię… :grin:

2 polubienia

Jajecznica na maśle, kiełbasie i cebulce. Mniam. :wink:

3 polubienia

@Szczery_do_BULU , takie przystaweczki robię lunatykując :stuck_out_tongue:
Jeśli już smażę jajka z dodatkami, to najczęściej:
cebulka, wędlinka, pieczarki, pod koniec smażenia dodaje pokrojone pomidory bez skórki, na to wszystko wbijam kilka jaj.

2 polubienia

To ja zacznę piwo warzyć

1 polubienie

Zamiast kielbasy moga byc pomidory, ale masełko obowiazkowo.

3 polubienia

Ziemniaki z alioli.
Ucierasz oliwe z czosnkiem na majonezik, polewasz tym ugotowane w mundurkach, obrane i ostudzone, pokrojone w plastry ziemniaki.
Jako dodatek egzotyczniejszy solone sledziki anchois, oliwki lub mniej egzotycznie schabowy w panierce lub mielone.

3 polubienia

Posyp startym serem na koniec :wink:

1 polubienie

Przypomniałeś mi dowcip, który ponoć jest autentyczny.
Gorolka zaprasza Hanyskę na kawę, ta jej odpowiada:
Teroz ni moga, zaroz ida obiod warzyć.
Co ty mówisz ? My obiadu nie ważymy, każdy je ile chce.

3 polubienia

Nie lubię śledzi, zjadłam może 2 kg przez całe moje życie.
Oliwka tylko do lampki z białym Martini :wink:

1 polubienie

Czyj koniec? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ty się nie śmiej, kilka lat temu byłem świadkiem, gdy gość w restauracji umarł. Na szczęście wyglądał wystarczająco staro, że nikt nie podejrzewał jakości podanego jedzenia… :wink:

3 polubienia

Ty to masz klawe życie, śmierć w restauracji…

2 polubienia

Dobrze, że nie w dyskotece :wink:

1 polubienie

To pozostaje schabowy i kiszony ogorek :joy:

3 polubienia

I przypomniałeś mi Lombard, dzięki, właśnie uzupełniam łosobistom playlistę :wink:

1 polubienie

Kiszonych ogórków też nie lubię, jedynie w zupie ogórkowej.
Schabowy też tyłka nie urywa, bardziej mi smakują kotlety w panierce z karczku i piersi kurczaka.

2 polubienia

Do alioli pasuja, podobnie jak smazone biale ryby morskie.

2 polubienia

Smażone rybki lubię, oprócz pangi :rofl:

2 polubienia

Ciężko kobiecie dogodzić zwłaszcza zjedzeniem ale spróbuję ! dania są bardzo łatwe i proste oraz szybkie i były zrobione przez moje małe dzieciaczki
Danie z makaronem ! 1-2 osoby

  • ok. 300 g makaronu - polecam kolorowy, lub ulubiony dowolny
  • 1-2 pętka dowolnej kiełbasy
  • 15 dkg żółtego sera lub dowolny - drobno starty
  • 1 średnia cebula - drobno pokrojona
  • sól
    -2-3 łyżki oleju
    Do gotującej osolonej wody wsypujemy makaron, gotujemy na miękko i po czasie odlewamy wodę - nie przelewamy zimną wodą, w między czasie na patelni z olejem podsmażamy cebulę i kiełbasę obraną z skóry / lub dowolne mięso np. z obiadu wczorajszego /, podsmażone dodać do makaronu i podsmażać na małym ogniu kilka minut, na górę posypać starty ser - delikatnie przemieszać i podsmażać odrobinę. Mogą być hm dodatki
    Danie z Cukinii 2 - 3 osoby
    ok. 50 dkg cukinii - po usunięciu nasion pokrajana w kostkę
    ok. 20 dkg cebuli - pokrojonej w półksiężyce
    ok. 20 dkg pomidorów - obrane z skórki i pokrajane w kostkę
    ok. 10 dkg boczku wędzonego drobno pokrojony
    ok. 25 dkg kiełbasy / parówki / dowolnie pokrojone / kostka, plastry, można
    ściągnąć skórkę jak potrzeba
    4 łyżki oleju do podsmażenia
    sól, pieprz, papryka słodka
    koperek, nać pietruszki poszatkowane do posypania
    Na gorącym oleju podsmażyć boczek i odcedzić z oleju po podsmażeniu, wrzucamy potem cebulę do zeszklenia i potem cukinię mieszając od czasu do czasu, dodajemy pomidory, kiełbasę i przyprawy, i wszystko dusimy kilka minut. Gotowe danie posypujemy natką, koperkiem i skwarkami i delikatnie mieszamy
    Danie z niczego Chłopski Garnek 2-3 osoby
    ok. 60 dkg ziemniaków - gotowanych w mundurkach / w skórce /
    2 cebule pokrojone w piórka
    2 jabłka kwaśne - obrane z skórki i pokrajane w kostkę, skropione sokiem z
    cytryny by nie zmieniły koloru
    4 łyżki soku z cytryny
    majeranek, sól, pieprz do smaku
    3-4 kiełbaski grillowe
    Kiełbaski po podsmażeniu pokrajać w plastry, ugotowane ziemniaki po obraniu z skórki pokrajać w kostkę lub plasterki, w tłuszczu po kiełbaskach podsmażamy cebule i jabłka ok. 7 minut do nabrania koloru, dodajemy ziemniaki i całość chwilę podsmażamy do zrumienienia, i dodać pokrojone dowolnie kiełbaski
    Mam nadzieję że życiem nie ryzykuję, powinnaś przeżyć bez reanimacji, prostszy jest być może chleb zasmażony w ziołach z jajecznicą
1 polubienie