A co z nami?

Jesteś optymistą @birbant.
Mój syn od lat interesuje się polityką.
Nie potrafię policzyć, ile razy nam wytykał brak reakcji na to, co się dzieje w Polsce.
Nie będę się w szczegóły wdawać, bo to u niego trwa już kilkanaście lat.
Jedno mogę powiedzieć. Z kijem w kominiarce na miasto nie wychodzi.
Niedawno uczestniczył w proteście, w akcie solidarności z przedsiębiorcami. Bałam się. Czytałam co się działo dzień wcześniej, ale luzik, pełna kultura, było spokojnie.
Z jednej strony jestem z tego dumna, z drugiej staram się studzić jego zapędy.
A wiesz dlaczego?
Bo młodzież szumi, póki jest na garnuszku rodziców. Jak tylko zaczynają samodzielne życie, zadłużają się w bankach żeby kupić mieszkanie, stają się rodzicami, zaczynają się wycofywać…
Oczywiście nie wszyscy, ale większość.

3 polubienia

Takim silnie umiarkowanym optymistą.
Nie należy patrzeć, co teraz młodzież robi, tylko obserwować, co czuje. W 89 optymistów nie było. A jednak…

3 polubienia

Błagam Cię @birbant, nie porównuj tamtych czasów z obecnymi.
Stoczniowcy i górnicy, byli najliczniejszymi grupami zawodowymi, które walczyły o naszą Wolność.
Wiem jak to wyglądało. Jeden rzucił hasło, stu się bez zastanowienia zerwało.

1 polubienie

Pewnie, że uwarunkowania były inne. Chodzi o to, że dokonało się coś, czego nikt się nie spodziewał. Solidarność nie walczyła o obalenie komuny, bo nikt nie wierzył, że da się obalić.
Walczono o zmianę w ustroju, a nie o jego upadek.

To, co piszę o młodzieży, to nie jest na jutro, ani na pojutrze, ale, jestem pewien, ze nastąpi z ich strony bardzo wielki, czynny bunt. A postara się o to aktualna władza, która już postępuje w tym kierunku. Obawiam się o co innego, a mianowicie o to, iż na plecach tej młodzieży znów dorwą się się koryt nie ci, co powinni. Pożyjemy, zobaczymy. Pokolenie za pokoleniem idzie bezustannie.

4 polubienia

Chciałam coś napisać o koledze syna. Też młody gniewny/walczący.
Obecnie doradca w ministerstwie X w WA-wie. Odcina kupony z tej posady :wink:

3 polubienia

Takich przypadków nigdy nie brakowało, nie brakuje i brakować nie będzie…

1 polubienie

Władza i kasa ludzi zmienia.
Ja nie zbieram znaczków, nie kolekcjonuję książek, nie lubię podróżować, ale potrafię przeniknąć w psychikę ludzką.
Staram się syna ostudzić i tłumaczę, że sprzeda nas każdy, kto wyżej stanie, więcej dostanie :sleepy:

1 polubienie

Prawie zawsze. Zdarzały się wyjątki. Ale one, niestety, potwierdzają regułę.

2 polubienia

@efka Większość solidnych treści w Internecie jest płatna…

2 polubienia

Na wp.pl czarno i komunikat podobny od 10.00, radia katolickie pracują normalnie / nie strajkują

1 polubienie

U mnie WP działa, Tylko na górze ma czarne, a pod spodem normalnie.

2 polubienia

Bo te obrzydliwe media patrzą nam na ręce, i nie możemy się skupić na pracy. Wszędzie widzą afery i opisują - Sasin. Morawiecki poszedł dalej - pieniądze z tego zasilą ! NFZ i inne nowe ! formy pomocy dla społeczeństwa o których oni ! nam mówią. - brzmi jak hasła na nowe wybory, nowych + xx. Butapren Terlecki - podatki w Polsce muszą ! płacić wszyscy, media nic płacą. Nowy problem - jak te podatki ściągnąć np z Google czy z Facebooka. Nie da się bo polskie prawo nie obowiązuje poza własnym krajem. Te podatki zapłacą krajowi / nasi / dostawcy mediów, którzy swe koszty przeżucą na odbiorcę. Żaden kraj sobie nie pozwoli by polski rząd wprowadzał u nich swe chore prawo. Ziobro - klub wymyślił radę ochrony w sieci. Jeszcze chwila i będzie jak w Chinach, Wietnamie czy w Rosji, własny krajowy internet. Oddzielony od światowej sieci

4 polubienia

To, co Ci się wyświetla na WP, może być np. wczorajsze. Spróbuj zaktualizować stronę, albo kliknąć na jakikolwiek artykuł.

.odbiór.

4 polubienia

Ja mam czarny komunikat

3 polubienia

Wydaje mi się, że jest dzisiejsze. Pamiętam wczorajsze. Ale mogę się mylić. Zaraz zrobię to, co poleciłeś.

3 polubienia

@ZiraaeL @kaziu Do tej pory było, od tej chwili nie ma. Chyba jednak wczorajsze mnie dawali.

5 polubień

Od marca będą usówane posty, grupy anty szczepionkowców. Taką zapowiedż dostał ten rząd. Liczą że ustawa będzie dla nich łagodniejsza. Dane każdego antyszczepa będą zbierane z możliwością zaskarżenia do sądu, za wprowadzanie w błąd

1 polubienie

A już podejrzewałem, że jakiś szczególnie uprzywilejowany jesteś, albo masz prawy i sprawiedliwy cyrograf podpisany. :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

15 minut temu o Lewandowskim czytałem. a w tej chwili czarno i wyjaśnienie.

4 polubienia

Ciekawa jestem, jaki miał pseudonim :thinking: