Bo jak nie potraficie to warto się zastanowić czy wierzycie w kulistosć ziemi z powodó naukowych czy z powodów towarzyskich
A jeżeli z powodów towarzyskich to ja powiniem się zastanowić czy warto się z wami wdawać w poważne dyskusje
Bo to takie troche niepoważne podejście jest:
Skoro ziemia jest kulą to covid istnieje.
Sila (efekt)
Coriolisa. Do zmierzenia.
Ziemia kulą nie jest, ona bardziej kartofel przypomina. Znajdź mi kartofel, który jest kulą
Efekt coriolisa nie jest dowodem na kartoflistość żiemi bo występuje także na “płaskich” obiektach typu kręcąca się płyta winylowa.
Ide z pieskiem
No nie wiem jak zachowalby sie kartofel hodowany w niewazkosci?
Bedzie dazyl do harmonijnej doskonalosci?
Ciekawe czy probowali?
W kazdym razie embriony ssakow (bodaj myszy czy szczurow) w niewazkosci zamienialy sie w klebek komorek bez szans na rozwoj.
To co marynarze nazywaja zielonym promieniem na oceanie?
Kiedy po zajsciu slonca mozna zobaczyc jego promienie przebijajace sie przez wodę?
Nie słyszałem.
Powiem tak:
Nie wiem czy zaliczacię się do ludzi szydzących z koncepcji płaskiej ziemi ale wiem dlaczego oni szydzą.
Bo nie mają pojęcia jaka jest ziemia i wierzą w to co większość.
A teraz coś na kształt dowodu:
Czy gdyby ziemia była płaska i w trakcie zachodu słońca zadzwonilibyście przez skypa do swoich znajomych przebywających 1000 km na wschód od was i poprosili o skierowanie kamery na słońce to czy zachodziłoby ono czy nie?
To akurat raczej dowód na ruch wirowy Ziemi
Jeżeli nie wiecie.
Narysujcie sobie długą kreskę. to będzie rzut płaskiej ziemi z boku. Następnie narysujcie małe kółko na którymś z końców kreski. to będzie zachód słońca.
Czy zachód słońca w takim modelu jest równoczesny dla obserwatora w każdym punkcie kreski?
Nie.
To jest dowód na to, że ziemia nie jest płaska
Gdyby płaski dysk wirował w dowolnej osi zachód słońca miałby miejsce równocześnie na całej jego płaszczyźnie
Pora zachodów słońca na różnych długościach geograficznych nie dowodzi = ruchu wirowego ziemi.
Na razie rozmawiamy o kształcie ziemi a nie o tym co ona robi
Gdyby był brzegiem do słońca zwrócony, to tak, a jeśli “twarzą”?
Dla mnie widnokrąg jest wystarczającym dowodem.
Widnokrąg?
Strefy czasowe.
Ida po poludniku.
A nie potrzebuje skpe’a.
Nie raz rozmawiajac czy piszac zdarzala sie dyskusja, ze w Lodzi juz ciemno, a u mnie jeszcze slonce nie zaszlo.
O niewielkiej co prawda na tej szerokosci geograficznej roznicy dlugosci dnia zima i latem nie wspominajac. Im blizej rownika masz coraz mniejsza roznice dlugosci dnia i nocy bez wzgledu na pore roku.
Ziemia jest okrągła, bo nie jest płaska, bo gdyby była płaska, to nie byłaby okrągła…
Nie porąbałem czegoś w mym wiekopomnym i skomplikowanym wywodzie?
To wynika akurat z nachylenia osi ziemi.
Ale pośrednio również wskazuje na jej kulistość