A ty w co wierzysz?

Bo jak nie potraficie to warto się zastanowić czy wierzycie w kulistosć ziemi z powodó naukowych czy z powodów towarzyskich

A jeżeli z powodów towarzyskich to ja powiniem się zastanowić czy warto się z wami wdawać w poważne dyskusje

Bo to takie troche niepoważne podejście jest:
Skoro ziemia jest kulą to covid istnieje.

Sila (efekt)
Coriolisa. Do zmierzenia.

2 polubienia

Ziemia kulą nie jest, ona bardziej kartofel przypomina. Znajdź mi kartofel, który jest kulą

3 polubienia

Efekt coriolisa nie jest dowodem na kartoflistość żiemi bo występuje także na “płaskich” obiektach typu kręcąca się płyta winylowa.
Ide z pieskiem

No nie wiem jak zachowalby sie kartofel hodowany w niewazkosci?
Bedzie dazyl do harmonijnej doskonalosci?
Ciekawe czy probowali?
W kazdym razie embriony ssakow (bodaj myszy czy szczurow) w niewazkosci zamienialy sie w klebek komorek bez szans na rozwoj.

To co marynarze nazywaja zielonym promieniem na oceanie?
Kiedy po zajsciu slonca mozna zobaczyc jego promienie przebijajace sie przez wodę?

1 polubienie

Nie słyszałem.
Powiem tak:
Nie wiem czy zaliczacię się do ludzi szydzących z koncepcji płaskiej ziemi ale wiem dlaczego oni szydzą.
Bo nie mają pojęcia jaka jest ziemia i wierzą w to co większość.
A teraz coś na kształt dowodu:
Czy gdyby ziemia była płaska i w trakcie zachodu słońca zadzwonilibyście przez skypa do swoich znajomych przebywających 1000 km na wschód od was i poprosili o skierowanie kamery na słońce to czy zachodziłoby ono czy nie?

1 polubienie

To akurat raczej dowód na ruch wirowy Ziemi :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Jeżeli nie wiecie.
Narysujcie sobie długą kreskę. to będzie rzut płaskiej ziemi z boku. Następnie narysujcie małe kółko na którymś z końców kreski. to będzie zachód słońca.
Czy zachód słońca w takim modelu jest równoczesny dla obserwatora w każdym punkcie kreski?

Nie.
To jest dowód na to, że ziemia nie jest płaska

Gdyby płaski dysk wirował w dowolnej osi zachód słońca miałby miejsce równocześnie na całej jego płaszczyźnie

Pora zachodów słońca na różnych długościach geograficznych nie dowodzi = ruchu wirowego ziemi.
Na razie rozmawiamy o kształcie ziemi a nie o tym co ona robi

Gdyby był brzegiem do słońca zwrócony, to tak, a jeśli “twarzą”? :wink:

Dla mnie widnokrąg jest wystarczającym dowodem.

Widnokrąg?

Strefy czasowe.
Ida po poludniku.
A nie potrzebuje skpe’a.
Nie raz rozmawiajac czy piszac zdarzala sie dyskusja, ze w Lodzi juz ciemno, a u mnie jeszcze slonce nie zaszlo.
O niewielkiej co prawda na tej szerokosci geograficznej roznicy dlugosci dnia zima i latem nie wspominajac. Im blizej rownika masz coraz mniejsza roznice dlugosci dnia i nocy bez wzgledu na pore roku.

1 polubienie

Ziemia jest okrągła, bo nie jest płaska, bo gdyby była płaska, to nie byłaby okrągła…

Nie porąbałem czegoś w mym wiekopomnym i skomplikowanym wywodzie? :crazy_face:

5 polubień

To wynika akurat z nachylenia osi ziemi.
Ale pośrednio również wskazuje na jej kulistość