Nie. Ale też nie przejmuję się bredzieniem nawiedzonych idiotów na YT.
Do końca XIX, a może i dłużej w niektórych rejonach Europy, takie “inne” dzieci albo zabijano, albo, co było częstsze, wyganiano ze wsi. Odmieńcy, przeważnie ginęli na wygnaniu z głodu albo stając się ofiarą drapieżników itd…
Wystawiasz świadectwo swej ignorancji, bo przytoczoine przeze mnie wypowiedzi są bardzo kompetentne.
Pozostaję przy swoim zdaniu.
Nie wiem, kto Ci dał wyróżnienie “najlepszą wypowiedzią”…
A ja nawet nie wiedziałem, że ją dostałem.
Ogolnie prawa dziecka to taki nowoczesny lewacki wynalazek…
Prawa człowieka, też.
@harmonik To zimny chów powoduje autyzm? Nie wiedziałeś?
Prawa czlowieka to troche wczesniej, juz cos tam w czasie rewolucji francuskiej probowali, ale im nie wyszlo ze zdefiniowaniem czlowieczenstwa, co skonczylo sie okresem terroru. Dziecmi to tak bardziej serio zajeto sie dopiero w latach 60, najpierw dziecmi kwiatami
@birbant Tak. Nawiązuje do tego “Król Edyp”. A teraz tzw. szpotawe stopy można zrehabilitować albo zoperować… Najlepiej działała Sparta, wszystkich odmieńców eliminowano od razu… …
Czytałem, że liczba autystycznych dzieci w USA zbliża się do 40 %, a tam chyba stać ich na dogrzanie…
Nie tylko Sparta. Ale ten kraj jest jakby uosobieniem tego.
@harmonik Liczba autystyków na świecie wzrosła, bo zwiększyła się świadomość społeczna dotycząca tego spektrum. Poprawiła się diagnostyka i rehabilitacja. Pojawili się też rodzice, którzy wykorzystują “diagnozę choroby” żeby coś ugrać dla siebie: np. świadczenia socjalne…
Sparta to w ogole ciekawa struktura spoleczna byla - miasto panstwo zarzadzane niczym poznieszy o tysiaclecia zydowski kibuc z napedem z niewolnikow (w apogeum zrodla podaja, ze ok. 20 sztuk na jednego Spartanina)
No przecież tam musiał ktoś te dzieci robić. Bo w Sparcie bardzo koleżeńsko było.
Poniżej wykres ilustrujący śmiertelność dzieci na odrę w USA. Widać wyraźnie spadek prawie do zera po wprowadzeniu obowiązkowych szczepionek.
@Harm wiesz chyba że na YT jest wszystko i nie jest to żadna skarbnica mądrości, chociaż perły się zdarzają. Załóż swój kanał na YT żeby propagować swą harmonijna filozofię. Może, ktoś Cię zasubskrybuje i nawet zarobisz na reklamach
@harmonik Jakie by nie były badania, większość i tak jest z manipulowana…
Albo gdyby mnie - rzekomo najbliżsi - bezmyślnie potraktowali na dzień dobry zestawem najgroźniejszych patogenów z przełamaniem zastrzykiem bariery krew-mózg, to wg wszelkiego prawdopodobieństwa wypiąłbym się na nich i zamknąłbym się w sobie, bo co innego mógłbym zrobić?