I to jest tragicznie śmieszne. Ten stary kartofel spowodował to, żeby kobiety w Polsce obawiały się zajścia w ciążę, jednocześnie bzdurnie i bełkotliwie wymyśla absurdalną przyczynę tego stanu rzeczy. On, naprawdę myśli, że pozostałe społeczeństwo jest tak durne, jak większość jego wyborców?
Drugą sprawą, bardziej światowo ogólną jest to, że ludziska mają tendencję do piłowania gałęzi, na której siedzą i po nas, choćby potop…, aby nam tylko dobrze i wygodnie było… A budzenie się w ręką w nocniku przyjemne nie jest.
Tu też masz rację.
A wracając do zagrożeń, to lepiej obudzić się z ręką w nocniku na stare lata niż nie obudzić się wcale będąc młodą, bo niektóre ciężarne są zabijane przez obecne przepisy.
Nie generalizowałbym. Przeludnienie dotyczy tylko niektórych regionów Ziemi.
Trochę liczb. Obecnie połowa ludności świata zajmuje około 1% powierzchni lądów, no i ta połowa ludzkości zamieszkuje tylko w kilku azjatyckich krajach. Jak na razie ludzkość aktywnie korzysta z około 11% powierzchni lądów, a około 65% gruntów nadających się na uprawy wciąż jest niewykorzystana. Jak widać potencjał na wyżywienie znacznie większej niż obecnie liczny ludzi jest niemały, a większość obecnych problemów wynika z nierównej dystrybucji zdobyczy cywilizacyjnych na świecie. Oczywiście jest druga strona medalu. Wzrost populacji wiąże się z coraz większym obciążeniem ekosystemów Ziemi i ogólnym spadkiem jakości życia. Statystyczny człowiek niestety jest z natury chciwym, samolubnym i nieempatycznym stworzeniem, stąd tyle problemów i niepowodzeń na ścieżce rozwoju cywilizacji. A że dobre już było …
A jeśli chodzi o żywność, to na świecie jest jej nadprodukcja. Problemem jest brak równomiernej dystrybucji ze względów czysto politycznych. Jest to wielki problem ludzkości, z tym, że syci go nie odczuwają. Ale tu już schodzimy z tematu zasadniczego.
To tylko wina systemu emerytalnego nie tego, ze “nie ma kto pracowac na emerytury” - obliczenia Bismarcka i jego pomysłów na “godna starosc” podparte teoriami Malthusa to jakby pani Kopacz tlumaczyla paleontologowi, ze dinozaury wyginęły przez ludzkie lakomstwo. Na pieczyste poszły i tylko kostki po nich zostaly…
To juz inna sprawa - ale tez nie wszystkie prace/zawody mozna wykonywac dlugo.
Zużycie fizyczne organizmu jest faktem, a umyslowe? Niektorych nalezaloby wysyłać na rente jeszcze w podstawówce.
Wg obecnego prawa lekarz może usunąć ciążę w wypadku kazirodztwa, gwałtu oraz właśnie wady letalnej płodu, ale… część ginekologów dopiero po zrobieniu specjalizacji przypomniała sobie o sumieniu i odmawia. Teoretycznie jeśli lekarz nie chce usunąć ciąże powinien skierować do takiego, który to zrobi, niestety, często twierdzi, że takiego nie zna. Udowodnisz mu, że kłamie?
Pamiętam wniosek jakiejś gruby o zgodę na aborcję na żądanie. Momentalnie wpłynął drugi wniosek o zaostrzenie prawa aborcyjnego. Stąd te czarne protesty. Skończyło się na tym, że ustawy nie ruszono.
Jeśli jestem w błędzie/nie na bieżąco, to proszę o sprostowanie mnie.
A tych zakwestionowanych artykułów to sobie poszukaj - praktycznie wszystkie furtki zamknieto.
A co myśli obecna ekipa rzadzaca o kobietach i ich roli to prezes pare dni temu powiedzial…
A gdzie Ty w Afryce,masz przeludnienie?
Poza Nigerią czy Egiptem,nie ma żadnego przeludnienia a jest wręcz odwrotnie.Glownie ze względu na migracje oraz bardzo wysoka śmiertelność.Poza tym, w Afryce jest w większości krajów,olbrzymia przestrzeń której w Europie nigdy nie było a jest coraz mniej.Tego się nawet porównać nie da…
Afryka,poza paroma metropoliami,wyludnia się bo obok powyższych przyczyn,nalezy dodać jeszcze wojny.We wspomnianej Nigerii każdego roku giną tysiące ludzi z rak islamskich siepaczy.Takich miejsc w Afryce masz jeszcze przynajmniej 6-7.Nie licząc paru innych z tykająca bomba pod powierzchnia i czekających jedynie na iskrę…
To już odrębny temat, który muskałem w poprzednich komentarzach, bo to temat niedaleki poruszanego. Rodność w Afryce jest wysoka, ale i śmiertelność wielka ze względów, które znamy.
Nie taki znowu odrębny bo ma wielki wpływ na gęstość zaludnienia oraz bywa bezpośrednią przyczyna migracji [Etiopia,Darfur,Sudan,Somalia by wymienić te najbardziej krwawe].
To są naczynia połączone.
I właśnie dlatego muskałem. Ale nie chciało mi dalej w tym kierunku iść. Nie jestem dziś w dobrej formie fizycznej. Siedzą sobie tu, bo nic innego mi się nie chce robić.