Dzieci nie będzie?

I to jest tragicznie śmieszne. Ten stary kartofel spowodował to, żeby kobiety w Polsce obawiały się zajścia w ciążę, jednocześnie bzdurnie i bełkotliwie wymyśla absurdalną przyczynę tego stanu rzeczy. On, naprawdę myśli, że pozostałe społeczeństwo jest tak durne, jak większość jego wyborców? :shushing_face:

Drugą sprawą, bardziej światowo ogólną jest to, że ludziska mają tendencję do piłowania gałęzi, na której siedzą i po nas, choćby potop…, aby nam tylko dobrze i wygodnie było… A budzenie się w ręką w nocniku przyjemne nie jest.

2 polubienia

Tu też masz rację.
A wracając do zagrożeń, to lepiej obudzić się z ręką w nocniku na stare lata niż nie obudzić się wcale będąc młodą, bo niektóre ciężarne są zabijane przez obecne przepisy.

1 polubienie

Bo nie powinno być i jednego i drugiego. A ta “ręka w nocniku” w moim powyższem komentarzu wcale nie dotyczy wyłącznie ludzi starych, ale wszystkich.

Nie generalizowałbym. Przeludnienie dotyczy tylko niektórych regionów Ziemi.
Trochę liczb. Obecnie połowa ludności świata zajmuje około 1% powierzchni lądów, no i ta połowa ludzkości zamieszkuje tylko w kilku azjatyckich krajach. Jak na razie ludzkość aktywnie korzysta z około 11% powierzchni lądów, a około 65% gruntów nadających się na uprawy wciąż jest niewykorzystana. Jak widać potencjał na wyżywienie znacznie większej niż obecnie liczny ludzi jest niemały, a większość obecnych problemów wynika z nierównej dystrybucji zdobyczy cywilizacyjnych na świecie. Oczywiście jest druga strona medalu. Wzrost populacji wiąże się z coraz większym obciążeniem ekosystemów Ziemi i ogólnym spadkiem jakości życia. Statystyczny człowiek niestety jest z natury chciwym, samolubnym i nieempatycznym stworzeniem, stąd tyle problemów i niepowodzeń na ścieżce rozwoju cywilizacji. A że dobre już było …

1 polubienie

Przecież to napisałem. :stuck_out_tongue:

A jeśli chodzi o żywność, to na świecie jest jej nadprodukcja. Problemem jest brak równomiernej dystrybucji ze względów czysto politycznych. Jest to wielki problem ludzkości, z tym, że syci go nie odczuwają. Ale tu już schodzimy z tematu zasadniczego.

2 polubienia

To tylko wina systemu emerytalnego nie tego, ze “nie ma kto pracowac na emerytury” - obliczenia Bismarcka i jego pomysłów na “godna starosc” podparte teoriami Malthusa to jakby pani Kopacz tlumaczyla paleontologowi, ze dinozaury wyginęły przez ludzkie lakomstwo. Na pieczyste poszły i tylko kostki po nich zostaly…

1 polubienie

Obniżanie wieku emerytalnego, to radosne piłowanie gałęzi, o której wspominałem wyżej.

2 polubienia

To juz inna sprawa - ale tez nie wszystkie prace/zawody mozna wykonywac dlugo.
Zużycie fizyczne organizmu jest faktem, a umyslowe? Niektorych nalezaloby wysyłać na rente jeszcze w podstawówce.

2 polubienia

Wg obecnego prawa lekarz może usunąć ciążę w wypadku kazirodztwa, gwałtu oraz właśnie wady letalnej płodu, ale… część ginekologów dopiero po zrobieniu specjalizacji przypomniała sobie o sumieniu i odmawia. Teoretycznie jeśli lekarz nie chce usunąć ciąże powinien skierować do takiego, który to zrobi, niestety, często twierdzi, że takiego nie zna. Udowodnisz mu, że kłamie?
Pamiętam wniosek jakiejś gruby o zgodę na aborcję na żądanie. Momentalnie wpłynął drugi wniosek o zaostrzenie prawa aborcyjnego. Stąd te czarne protesty. Skończyło się na tym, że ustawy nie ruszono.
Jeśli jestem w błędzie/nie na bieżąco, to proszę o sprostowanie mnie.

Część ludzi z tych zaludnionych terenów już zwiększyła zaludnienie Europy.

1 polubienie

Wiec juz nie jestes na biezaco.

A tych zakwestionowanych artykułów to sobie poszukaj - praktycznie wszystkie furtki zamknieto.
A co myśli obecna ekipa rzadzaca o kobietach i ich roli to prezes pare dni temu powiedzial…

A gdzie Ty w Afryce,masz przeludnienie?
Poza Nigerią czy Egiptem,nie ma żadnego przeludnienia a jest wręcz odwrotnie.Glownie ze względu na migracje oraz bardzo wysoka śmiertelność.Poza tym, w Afryce jest w większości krajów,olbrzymia przestrzeń której w Europie nigdy nie było a jest coraz mniej.Tego się nawet porównać nie da…

O właśnie!Trafna uwaga.A jeśli wziąć pod uwagę fakt ze Europa to kontynent malutki, wtedy od razu widać gdzie leży problem.

1 polubienie

Słuszna uwaga, chodziło mi tylko o pewne obszary tego kontynentu. No i o przyrost naturalny.

3 polubienia

Afryka,poza paroma metropoliami,wyludnia się bo obok powyższych przyczyn,nalezy dodać jeszcze wojny.We wspomnianej Nigerii każdego roku giną tysiące ludzi z rak islamskich siepaczy.Takich miejsc w Afryce masz jeszcze przynajmniej 6-7.Nie licząc paru innych z tykająca bomba pod powierzchnia i czekających jedynie na iskrę…

1 polubienie

Ten przyrost naturalny jak podrosnie obyczajem przodkow rusza w poszukiwaniu “lepszego zycia” tam gdzie daja a nie wymagają.

3 polubienia

To już odrębny temat, który muskałem w poprzednich komentarzach, bo to temat niedaleki poruszanego. Rodność w Afryce jest wysoka, ale i śmiertelność wielka ze względów, które znamy.

3 polubienia

a ukraińskie to gorsze? Przecież tak samo można przekupić jak dorosną za pieniądze narodu. :lying_face:

Nie taki znowu odrębny bo ma wielki wpływ na gęstość zaludnienia oraz bywa bezpośrednią przyczyna migracji [Etiopia,Darfur,Sudan,Somalia by wymienić te najbardziej krwawe].
To są naczynia połączone.

2 polubienia

I właśnie dlatego muskałem. Ale nie chciało mi dalej w tym kierunku iść. Nie jestem dziś w dobrej formie fizycznej. Siedzą sobie tu, bo nic innego mi się nie chce robić.