Mucholapka Ludwikowice Kłodzkie ok 25 km ode mnie
To pytanie powstało głównie z powodu mojego narzekania, że Śląsk (Górny) taki brzydki i patologiczny. Stąd poszukiwanie ładniejszej strony
@Devil przestań, ja chyba będę miała kiedyś jakieś zajęcia w Bytomiu, jak mnie wcześniej nikt nie wywali.
Nie o moje wnętrze chodzi, jakby sugerowala moja wypowiedź. Chodzi o wnętrze i drugą stronę Sląska, którą warto poznać, by obraz rzeczywistości pełny mieć.
Ja też o tym piszę , mieszkam na Śląsku , gdybym miała komuś pokazać miasto , pokażę najładniejsze miejsca , nie zaprowadzę nikogo między familoki , chociaż tam jest prawdziwa historia Górnego Śląska.
Na Dolnym Śląsku jest mnóstwo miejsc, które należy odwiedzić. Zamki, pałace, zalewy, stawy, polazic po górskich szlakach, atrakcje po wojenne, ogrody botaniczne, gospodarstwa agroturystyczne i rolnicze…
Mieszkam na Dolnym od zawsze. W razie pytań zapraszam
Ja mieszkałam w Złotym Stoku.
Słynna kopalnia złota mieszkam od niego ok 40 km
@ratatujka jaką tam słynną kopalnia ? Tam się rodziły złote dziewczyny
Upierał był sie jednak, aby bohaterka pytania zwiedziła te miejsca, gdzie 2 zlote dla żebraka jest zbawieniem i te same 2 złote, jako napiwek dla kelnera, będą obelgą.
Teraz na każdym kroku ocieram się o żebraków…
Patrząc na Ciebie już teraz wszystko jasne
oj tam , oj tam , tyle mojego co sobie sama posłodzę .
Bardzo dobrze slodziaczku kto nam lepszy komplement powie niż my same sobie
A wiesz , że usłyszałam wczoraj i dzisiaj dużo komplementów ?
Moja cierpliwość, dociekliwość i czytanie że zrozumieniem uratowały komuś budżet domowy na 4000 zł
W dziecinstwie spedzalem kazdy sierpien w Chorzowie Batorym…Ale to byly inne czasy.Patrzylem na to innym okiem,moja ciotka byla osoba bogata i nic nam nie brakowalo…Jezdzilem na rowerze chyba wszedzie ale nie przypominam sobie,poza Parkiem Kultury i Wypoczynku,niczego"ladnego".
Teraz na dluzej,bywam jedynie na Slasku Cieszynskim,w Brennej,niecala godzine od Cieszyna.Tam sa piekne,gorskie trasy choc gory to raczej"gorki".Ale tam choc ludzi jak mrowek,jest klimat i jest stosunkowo tanio w porownaniu z Karkonoszami gdzie miejscowym zdrowo przywalilo w dekle…
We Wroclawiu bywalam. Rzeczywiscie piekne miasto…
W Parku Chorzowskim jak w NY Central Park, w Pszczynie,
@ratatujka Dolny Śląski, to moje wakacje od niemowlęctwa po dorosłość, Bardo - Przyłęk, Kamieniec Ząbkowicki , Ząbkowice, Kłodzko, Ziębice, Topola koło Doboszowic, Byczeń, Złoty Stok, Paczków. Wszędzie tam latem co rok, pełno mnie tam wszędzie było. Lata 50, 60, do końca 70. A później już tylko sporadycznie.
Historia Śląska jest bardzo bogata i niezmiernie ciekawa. Dużo czasu poświęciłem dziejom tej krainy. To moja ulubiona działka historyczna. Z każdym, kto uważa się za Ślązaka mogę chętnie pogadać na ten temat.
Wierzę, że ich dostałaś dużo i dzisiaj również otrzymasz ich sporo