Jak wygląda dokładniej sytuacja na Śląsku ?
Rekordy rekordów. Tylko dziś ponad 6000 zakażeń.
Minister zdrowia, wojewoda i inne szychy miały dziś sztab kryzysowy.
Helikoptery pogotowia i wojskowe w gotowości by przewozić ludzi do innych województw bo na Śląsku brak miejsc i karetek.
Podobno głównym źródłem zakażeń na Śląsku jest ruch graniczny z Czechami.
Niech bogowie mają nas w opiece albowiem piekło jest blisko.
Czym się martwisz… Ludzie posłuszni chodzą na testy to i wynik jest wysoki… Jak jest zima to ma być zimno czy inne tego typu xd
Mozliwe, ze bliskosc Czech ma w tym udzial. U nich tez katastrofa. A smiertelnosc w licbach wzglednych jedna z najwyzszych na swiecie.
Muszę się zacząć pilnować. O bliskich się martwię. Od jutra maseczkę zakładam na nos i usta. Ograniczam wyjścia. Ino po piwo i z powrotem.
No właśnie wielu ludzi nie idzie na testy i woli przechorowywać w domu dopóki nie uznają, że pomoc służby zdrowia jest już naprawdę konieczna …
Także chorych jest tak naprawdę dużo więcej i nikt nie wie ile … Niektórzy przechodzą bez objawów …
No właśnie. Chorych jest zawsze wszędzie dużo więcej. Nie tylko w Polsce. Dlatego uważam że podniecanie się wynikami dziennych zakażeń jest po prostu głupie… Bo i tak jest ich dużo więcej… A im więcej ludzi idzie na testy tym większy wynik…
Ja wczoraj [pierwszy raz od tygodnia piwo wypiłem, a raczej cztery piwa i żałowałem, że je w ogóle kupiłem haha
Miałem nadzieję, że coś zrobię dzięki temu w domu, ale i tak byłem zmulony i tak …
Zawsze daje nam to jakiś obraz sytuacji, a dzisiaj w Polsce zmarło ponad 600 osób …
Ostroznosc nie zawadzi, ale sama maseczka to malo, zachowanie dystansu, dezynfekcja rąk (zel jak nie mozesz umyc) i unikanie zamknietych, niewietrzonych pomiesczen. Co niestety jak pracujesz inaczej niz zdalnie bywa trudne.
A jednak z tego co czytam 10 kwietnia ma cudowna moc? Wirus przestanie zarazac? Przynajmniej w Warszawie i Krakowie?
To prawda, ale im wiecej testow tym wieksza szansa na prawidlowy wynik - powinno sie podawac liczbe przeprowadzonych testów i stwierdzonych przypadkow.
Znając polityków, to lepiej dmuchać na zimne, a im więcej zakażeń tym mają większe możliwości
Lepiej, żeby się okazało, że udało im się “zapanować” nad trudną sytuacją niż średnio-trudną … Tym nie mniej liczba zakażeń nie jest bezpodstawna …
Zarzadzanie zaraza od poczatku jest rozpolitykowane. Zebys wiedzial co tutaj wyprawiaja?
Chocholi taniec, czyli pingwiny na szkle. Dobrze, ze choc sądy sa niezakezne, a wyroki sądów najwyzszego i konstytucyjnego honorowane. I nie pluje sie na definitywne orzeczenia unijnych.
Co prawda rowniez inicjatywy prawodawcze tez sa traktowane powaznie.
Sprobowaliby inaczej? Co prawda covid ogranicza prawo do zgromadzen typu manifestacje, ale ich nie uniemozliwia… A telewizja i net zajma sie reszta.o
Niestety nie wiem, ale co nie co od czasu do czasu się o uszy obije
Możesz rozwinąć myśl
Nie moge, bo za chwilę mi swiateczne zakupy do domu dostarczyc maja.
Druga transza jutro rano.
Sprzedaz zdalna ma sie niezle, w kazdym razie rozladowuje tlok w sklepach w stopniu znacznym.
Właśnie przed chwilą leciał Macron live. Załapałam się w sumie na końcówkę. Z komentarzy wiem tylko,że szkoły mają być zamknięte. Jutro rano przed pracą,wejdę na corse matin i poczytam co i jak zdecydował Macron. Ale zanosi się na confinement czyli na lockdown @okonek.
A ludzie dalej sobie chodzą bez maseczek do sklepów
swieta i wakacje w perspektywie - ubiegly rok pokazal, ze niestety poluzowanie na zdrowie nie wyszlo.
a szczepienia nie ida tak szybko jak zakladano. rozne sa tego przyczyny, ale trzeba zakladac złe scenariusze.
u nas dzis byl “Sanchez live”, ale na razie pelnego lockdownu takiego jak w marcu ubieglego roku nie zakladaja. natomiast uszczelniaja granice - bez testu zrobionego 24 godziny przed wjazdem nie wpuszcza. nawet obywateli UE.
Najbliższe 2 tygodnie będa kluczowe. Powinny zacząć działać obostrzenia.