Jakie to miasto?

Zwiedzanie Reichstagu jest dla indywidualnego turysty bezpłatne. Wymagana jest wcześniejsza rejestracja na stronie www.bundestag.de.
Z otrzymanym mailem potwierdzającym rejestrację (nie każdy go dostanie, bo chętni do zwiedzania Reichstagu są skrupulatnie weryfikowani), należy ustawić się w kolejce do weryfikacji bezpośredniej. W zależności od liczby osób do niej dopuszczonych, czas posuwu z miejsca ostatniego na miejsce pierwsze w tej kolejce, to 1 - 2 godziny. Później tylko oklepanie krocza i skan wykrywaczem metali przez ochroniarza i …droga wolna.

Drugim sposobem jest WYKUPIENIE wizyty z przewodnikiem. Wszystkie w/w kroki trzeba przejść, oprócz czekania w kolejce. Grupy z przewodnikiem wchodzą inną bramką. Czas zwiedzania to ok. 3 godziny. Audioguide z dowolnym językiem inclusive. Słuchawki możesz zatrzymać jako pamiątkę.

Bundestag zastrzega sobie prawo do wstrzymania turystycznych wizyt w budynku Reichstagu. W przypadku Sali Plenarnej ( TAK, jest opcja uczestnictwa w obradach bez zabierania głosu oczywiście :shushing_face:), niemożliwe jest przebywanie na sali osób postronnych podczas ważnych i kluczowych posiedzeń parlamentarnych.
Wizyta w szklanej kopule Reichstagu i na tarasie widokowym może być zabroniona ze względu na niesprzyjające warunki atmosferyczne.

2 polubienia

Już raz Reichstag spalili, to są ostrożni teraz… :stuck_out_tongue_winking_eye: :rofl:

3 polubienia

Ostrożność nastąpiła po 9/11. Wcześniej można było tam wejść “z buta”.

2 polubienia

Na ostrożność nigdy nie jest za późno, choć często bywa za późno… :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Imię Farrow jedynka z dwoma zerami,
miejscowość, czasem z tramwajami.

2 polubienia

Wasc w formie się obudzil?

1 polubienie

W łóżku. :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Misiek daleko (co tam u kocurka?), to nie podejrzewam, ze obudziłeś się na dywaniku obok łóżka … :smile_cat:

1 polubienie

We Wrocławiu szukamy krasnali, w tym mieście gonimy króliki. Tu jeden upolowany przeze mnie :rabbit:

Pisza, ze jest ich tam az 15.
Gniezno, w sumie fajny pomysl
W moim rodzinnym miescie można upolowac 10 (a wlasciwie 11 postaci z bajek (Bonifacy jest w towarzystwie Filemona)

I nie wiem czy w to wliczono ostatni pomysl znudzonych rajców czyli jednorożca rodem z horroru

Lub pociagnac za nos Tuwima, podobno przynosi szczescie :wink:

1 polubienie

W jakiej stolicy zrobiłem tą fotkę? :shushing_face:

1 polubienie

W Hebzii. Hebzia -stolica województwa kociewskiego.

1 polubienie

Tez w Berlinie ?:rofl::wink:

1 polubienie

Nie kombinuj, nie kombinuj … Dalej pomyśleć trochę … Tych stolic w końcu milion nie ma :grin:

Nie, to nie Berlin …

Już macie łatwiej, jedna stolica odpadła!

Nie. W linii prostej dokładnie w połowie drogi między Tczczewem a Ustrzykami Dolnymi.

Algorytm wujka ze wsparciem sztucznej inteligencji i komputera kwantowego o mocy 65 kubitów wpadł w pętlę sprzężenia zwrotnego.
Pierwotnie twierdził, że to KROWA, ale muuuu nie uwierzyłem. :crazy_face:

1 polubienie

Juz ja tak ułozyłem zagadke, by komputer zgłupiał… :grin:

Miasto panie kolego.Tylko nie wiem co chcesz przez to powiedzieć…

Takie czysciutkie to raczej wskazywaloby na kraje cywilizowane i dbajace o ekologie
Szwecja, Finlandia?
W Szwajcarii i Austrii byłoby trochę skrzynek z pelargoniami :wink:

1 polubienie