Kiedy wreszcie uporamy się z kwestią opakowań?

Dziewczyny się wykazały, bo jako jedyne mogły wejsć na imprę na krzywy ryj.

2 polubienia

Gdyby sklepom się opłacało brałyby butelki wszystkie jak leci bez wybrzydzania, dlaczego tego nie czynią? :thinking:

2 polubienia

U mnie szpital ma swoją spalarnię wszelkich odpadów pomedycznych szpitalnych na licencji UE. Spalają te kombinezony, maseczki, śmieci pokowidowe itd. Korzystają z niej też okoliczne szpitale w promieniu około 60 km. Nie odbierają jednak takich odpadów od osób fizycznych. U mnie głównie igły i paski. Nazbierało się wiaderko. Pytałem administratora osiedla - nie wiedzą, urząd miejski który jest właścicielem wysypiska - nie wiedzą, zadałem pytanie z imienia i nazwiska w radiu regionalnym - nic nikt nie wie łącznie z burmistrzem. Zapytałem w aptekach - biorą tylko leki oryginalnie pakowane po terminie, moich igieł i pasków nie. Zdenerwowany psychologicznie podeszłem właścicielkę apteki i odebrała, inaczej się nie dało / musiałem przepakować w karton u siebie, donieść do apteki i zostało złoźone w kontenerku z innymi zwrotami. Kontenerek na kłódeczkę. Karton oplombowany folią i opisana zawartość, 1 biurokratyczny wypisany wniosek A4 z podpisami, pieczątką i poszło w bólach. Gdzie ? Tajemnica handlowa

1 polubienie

U mnie posegregowane są mieszane hm ponownie w śmieciarce. Jaki sens i rozum. Płacimy jak za zmieszane

1 polubienie

Za zebrane po sasiadach i znajomych (nie liczac tych rodzinnych) butelki ja i dwoch kolegow, tez strzelce urzadzilismy sobie huczne 18 urodziny.
Sklepy zwykle niechetnie przyjmowaly zwroty butelek, a nikomu nie chcialo sie zasuwac do punktow skupu z detalem w postaci flaszki, wiec piwnice byly kopalnia.
Z makulatura bylo gorzej, bo za tania byla.

3 polubienia

Spróbuj zutylizować stare okna plastykowe - firmy instalują nowe, starych nie odbierają, podobnie lodówki czy drewno pobudowlanne, eternit, stare farby, kleje, oleje

1 polubienie

@kaziu To najprawdopodobniej wraca do hurtowni z której przyjechało i tam zajmują się utylizacją - zapewne spalają…

1 polubienie

Słoiki szklane różne też się skupowały

1 polubienie

U nas maja taki obowiazek
A po drobnice elektryczna i elektroniczna raz w tygodniu przyjezdza ciezarowka, mozna oddac bez problemu zuzyte swietlowki, zarowki, baterie, drobny sprzet AGD i inne smieci tego typu.

2 polubienia

Organizm czuje zawartość

@kaziu Że sprzętem AGD rtv i ekektroniką poprawiło się ostatnio. U nas stoją pojemniki podobne do tych na odzież - można wrzucać. Odbierają to także sklepy - jeśli u nich kupujesz zabiorą sami jeśli nie trzeba samemu dostarczyć - ale w tej sytuacji najlepsze są prywatne firmy - dzwonisz do nich umawiasz się na termin - za darmo odbierają duże gabaryty: pralki, lodówki, telewizory. Odpady niebezpieczne trzeba typu farby lakiery trzeba osobiście zawieść na wysypisko lub do specjalnego punktów zbiorczego.

1 polubienie

Ja mialem taki punkt przy ul.Glogowskiej w Poznaniu.Brali wszystko…Nawet sloiki po dzemach za 40 gr.Trwalo to pare lat…
Makulatura powinna byc topowa ale zawsze bylo dokladnie odwrotnie…
Balanga strzelców…Oj,to wybuchowa mieszanka!!! :joy:

3 polubienia

@kaziu Czekam na takie czasy że słoiki też będą skupowane przynajmniej te najbardziej standardowe. Na razie można je sprzedawać lub oddawać na olx. Ostatnio oddałam 30 umytych. Kobieta wzięła z pocałowaniem ręki :stuck_out_tongue_winking_eye: - dostała za darmo duże ilości warzyw i stwierdziła że zrobi sobie zaprawy.

1 polubienie

@collins02 Nie wiedziałam że słoiki po drzemach też skupowano. Pamiętam tylko że po wódce, oranżadach, coli i były kiedyś takie napoje tyskie coś ok litra szklane to też.

2 polubienia

Brali tez sloje po kompotach.Takie wieksze,po 60 gr.Ale wtedy malo kto sie tego pozbywal…

1 polubienie

Wątpliwe bo jednak nie odbierają. Ludzie zlecają wymiany instalacji ogrzewania, odkurzania czy kanalizę, to te śmieci firma wymieniając ma zabrać sobie. Zostawiliśmy właścicielowi domu jego starą instalację z rur plastykowych, to moja ! firma była opisana w wiadomościach regionalnych jako nierzetelna, niefachowa itd. hurtownie i producent odbierał kiedyś, od ok 5 lat nikt nie odbiera. Eternit / niby rządowy program skupu to teoria i mit. Ludzie wożą to do lasu

Bo u ciebie jest odrobina mądrego biznesu, ludzie mają świadomość

@collins02 @anon86894402 Okazuje się że jakieś skupy funkcjonują tylko butelek trzeba mieć hurtowe ilości : https://www.olx.pl/oferta/skup-butelek-piwo-skrzynki-dojazd-do-klienta-CID619-IDFH70P.html

1 polubienie

:thinking::open_mouth::scream: tak. Na Pomorzu to marzenie. Dałbym ci żółwika :stuck_out_tongue_winking_eye:. Na krótko odbierali zużyte baterie i żarówki w oryginalnym opakowaniu, pozostały tylko banery o zwrocie starych. Z dużych gabarytów można by umeblować blok 5 klatkowy, tyle mebli porzuconych stoi koło osiedlowego śmietnika. Czekam na epidemie robali / pchły, wszy, pluskwy itd / i opryski osiedla

Kiedyś do czegoś takiego zadzwoniłem. Wtedy za butelkę się płaciło 35 groszy… a skup płacił 6 groszy.

1 polubienie