Dziewczyny się wykazały, bo jako jedyne mogły wejsć na imprę na krzywy ryj.
Gdyby sklepom się opłacało brałyby butelki wszystkie jak leci bez wybrzydzania, dlaczego tego nie czynią?
U mnie szpital ma swoją spalarnię wszelkich odpadów pomedycznych szpitalnych na licencji UE. Spalają te kombinezony, maseczki, śmieci pokowidowe itd. Korzystają z niej też okoliczne szpitale w promieniu około 60 km. Nie odbierają jednak takich odpadów od osób fizycznych. U mnie głównie igły i paski. Nazbierało się wiaderko. Pytałem administratora osiedla - nie wiedzą, urząd miejski który jest właścicielem wysypiska - nie wiedzą, zadałem pytanie z imienia i nazwiska w radiu regionalnym - nic nikt nie wie łącznie z burmistrzem. Zapytałem w aptekach - biorą tylko leki oryginalnie pakowane po terminie, moich igieł i pasków nie. Zdenerwowany psychologicznie podeszłem właścicielkę apteki i odebrała, inaczej się nie dało / musiałem przepakować w karton u siebie, donieść do apteki i zostało złoźone w kontenerku z innymi zwrotami. Kontenerek na kłódeczkę. Karton oplombowany folią i opisana zawartość, 1 biurokratyczny wypisany wniosek A4 z podpisami, pieczątką i poszło w bólach. Gdzie ? Tajemnica handlowa
U mnie posegregowane są mieszane hm ponownie w śmieciarce. Jaki sens i rozum. Płacimy jak za zmieszane
Za zebrane po sasiadach i znajomych (nie liczac tych rodzinnych) butelki ja i dwoch kolegow, tez strzelce urzadzilismy sobie huczne 18 urodziny.
Sklepy zwykle niechetnie przyjmowaly zwroty butelek, a nikomu nie chcialo sie zasuwac do punktow skupu z detalem w postaci flaszki, wiec piwnice byly kopalnia.
Z makulatura bylo gorzej, bo za tania byla.
Spróbuj zutylizować stare okna plastykowe - firmy instalują nowe, starych nie odbierają, podobnie lodówki czy drewno pobudowlanne, eternit, stare farby, kleje, oleje
@kaziu To najprawdopodobniej wraca do hurtowni z której przyjechało i tam zajmują się utylizacją - zapewne spalają…
Słoiki szklane różne też się skupowały
U nas maja taki obowiazek
A po drobnice elektryczna i elektroniczna raz w tygodniu przyjezdza ciezarowka, mozna oddac bez problemu zuzyte swietlowki, zarowki, baterie, drobny sprzet AGD i inne smieci tego typu.
Organizm czuje zawartość
@kaziu Że sprzętem AGD rtv i ekektroniką poprawiło się ostatnio. U nas stoją pojemniki podobne do tych na odzież - można wrzucać. Odbierają to także sklepy - jeśli u nich kupujesz zabiorą sami jeśli nie trzeba samemu dostarczyć - ale w tej sytuacji najlepsze są prywatne firmy - dzwonisz do nich umawiasz się na termin - za darmo odbierają duże gabaryty: pralki, lodówki, telewizory. Odpady niebezpieczne trzeba typu farby lakiery trzeba osobiście zawieść na wysypisko lub do specjalnego punktów zbiorczego.
Ja mialem taki punkt przy ul.Glogowskiej w Poznaniu.Brali wszystko…Nawet sloiki po dzemach za 40 gr.Trwalo to pare lat…
Makulatura powinna byc topowa ale zawsze bylo dokladnie odwrotnie…
Balanga strzelców…Oj,to wybuchowa mieszanka!!!
@kaziu Czekam na takie czasy że słoiki też będą skupowane przynajmniej te najbardziej standardowe. Na razie można je sprzedawać lub oddawać na olx. Ostatnio oddałam 30 umytych. Kobieta wzięła z pocałowaniem ręki - dostała za darmo duże ilości warzyw i stwierdziła że zrobi sobie zaprawy.
@collins02 Nie wiedziałam że słoiki po drzemach też skupowano. Pamiętam tylko że po wódce, oranżadach, coli i były kiedyś takie napoje tyskie coś ok litra szklane to też.
Brali tez sloje po kompotach.Takie wieksze,po 60 gr.Ale wtedy malo kto sie tego pozbywal…
Wątpliwe bo jednak nie odbierają. Ludzie zlecają wymiany instalacji ogrzewania, odkurzania czy kanalizę, to te śmieci firma wymieniając ma zabrać sobie. Zostawiliśmy właścicielowi domu jego starą instalację z rur plastykowych, to moja ! firma była opisana w wiadomościach regionalnych jako nierzetelna, niefachowa itd. hurtownie i producent odbierał kiedyś, od ok 5 lat nikt nie odbiera. Eternit / niby rządowy program skupu to teoria i mit. Ludzie wożą to do lasu
Bo u ciebie jest odrobina mądrego biznesu, ludzie mają świadomość
@collins02 @anon86894402 Okazuje się że jakieś skupy funkcjonują tylko butelek trzeba mieć hurtowe ilości : https://www.olx.pl/oferta/skup-butelek-piwo-skrzynki-dojazd-do-klienta-CID619-IDFH70P.html
tak. Na Pomorzu to marzenie. Dałbym ci żółwika . Na krótko odbierali zużyte baterie i żarówki w oryginalnym opakowaniu, pozostały tylko banery o zwrocie starych. Z dużych gabarytów można by umeblować blok 5 klatkowy, tyle mebli porzuconych stoi koło osiedlowego śmietnika. Czekam na epidemie robali / pchły, wszy, pluskwy itd / i opryski osiedla
Kiedyś do czegoś takiego zadzwoniłem. Wtedy za butelkę się płaciło 35 groszy… a skup płacił 6 groszy.