Tak, tylko, że Polska ma “ciekawych” sąsiadów na wschodzie, mam na myśli Białoruś i Ukrainę, Tam, to dopiero będzie się działo. O informacje z Białorusi w temacie łatwo nie będzie, oj nie będzie. Do tej pory Łukaszenka nie zrobił nic oprócz zapewnienia, że rząd będzie kontrolował sytuację. A chorych już “kilku” mają, według oficjalnych przekazów z Białorusi.
a u nas nie? Zobacz ilu lekarzy już odpadło…
Tam będzie gorzej.
901 zakażonych, 10 trupów.
Obstawiacie scenariusz chiński czy włoski?
Włoski
Zwróćcie uwagę. Zapowiadałem Wam, że całkowita kwarantanna we wtorek… i co? nie w tamten, ale jednak we wtorek…
Zresztą, ofiar już więcej jest, tylko kreatywną statystykę mamy…
Zresztą: Kiedy ogłaszano dziś tę kwarantannę, to mieliśmy 50 przypadków nowych, czyli mniej… tak jak liczył rząd… a mimo to ogłosili… w kilka godzin mamy ponury rekord i prawie 160 osób nowych. To pokazuje, że dane mamy z opóźnieniem i prawdopodobnie niepełne
Czuję się coraz spokojniejszy. Z każdym przypadkiem, który pojawia się w statystyce zgonów z powodu koronawirusa… a później z nich znika… nabieram przeświadczenia, że w Polsce mamy sposoby na zmartwychwstanie Taka sytuacja miała miejsce około 5 razy w ciągu ostatniego tygodnia…
I po co było siać panikę?
Zmartwychwstajemy zbiorowo!!!
Wczoraj zmarła 32 letnia kobieta… tak wiem… choroby towarzyszące…
Ale tym razem szpital wytłumaczył się iż: Z powodu otyłości, cukrzycy i depresji… nie podłączono chorej do ECMO… i zmarła po 9 dniach.
Czy to już jest dowód na selekcję ludzi do ratowania? Moje pytanie wynika stąd że się nie znam… i może otyłość uniemożliwia podłączenie do urządzeń? A może ją po prostu skreślono jako nierokującą, by zostawić aparat dla kogoś innego?
Ktoś wie?
Selekcja ma swoja tradycję…
Tu wypada zwrócić uwagę, że tę decyzję podjęto 9 dni temu… a wtedy ilu było chorych? 700-800?
Przerażające!
Ale jak zastrzegłem: może się nie da takiej osoby podłączyć… ja nie jestem medykiem.
Mamy dalsze zaostrzenia. Kolejne punkty usługowe mają zakaz pracy i mają zbankrutować za swoje, bo bez stanu wyjątkowego nic im się nie należy
Nam wszystkim nie wolno się poruszać gdzie chcemy, robić zakupów w godzinach 10-12 o ile nie mamy więcej niż 65 lat.
Nie wolno nam korzystać ze sklepów budowlanych w sobotę.
W ogóle nie wolno z parków korzystać dla spacerów. I zaostrzono rygory w poruszaniu się.
To wszystko to w trybie normalnym, bo nie dzieje się nic nadzwyczajnego…
Ja mam chodzić do pracy w usługach, ale moi klienci mają kategorycznie zostać w domu!
Bawmy się dalej w ten sposób…
W Niemczech browary produkują teraz też spirytus do dezynfekcji, montownie aut; respiratory, knajpy robią katering dla szpitali, dużo firm szyje dodatkowo maseczki, itd…
Za wszystko płaci państwo.
A w Polsce? W Polsce szpitale rozpaczliwie ogłaszają na fb zbiórki kasy na podstawowe środki ochrony.
Ot, taka drobna różnica…
Ja już wpłaciłem na szpital. Kupiłem też bawełnę na maseczki szyte przez koleżankę dla lekarzy. Teraz na wodę do picia dla szpitala się dokładam…
nic się koorva nadzwyczajnego nie dzieje…
Ja tez nie…