To proszę z tej okazji …
Wiem, że latać lubisz a i od kobitek też oczu nie odwracasz …
Jako dzieciak latałem takim. Jako młodzieniec 3 razy wyskoczyłem z niego. Ze spadochronem.
Antonow ruski Lolobrygida
Na tę chorobę Akron się przyda.
To lekarstwo jest fajnem anagramem!
Też to zauważyłem. Na benaska też się nadaje …
Zwierzątko Tadzia - kumpla z Lat …
Kałach postać od Harrego Pottera,
zażyć go należy, gdy angina poniewiera.
Ja codziennie dla zdrowia zaliczam 2 godz gimnastyki plus 1,5 h spacerów. U Bingoli byłoby z tym marnie, chyba że po chińsku pociąg zatrzymywałby się na kilka godzin dla gimnastyki i zwiedzania, ale wtedy podróż trwałaby odpowiednio dłużej.
a to po korytarzu pospacerowac nie mozna?
o jakim konflikcie piszesz? kazdy problem ma swoje rozwiazanie, a w koncu w Twoich supermiastach tez przewidujesz pociagi…
Ale nie takie, jak obecne, które nie nadawałyby się do tego.
Przepraszam bardzo, @okonek. Źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź. To pokłosie po waszym wielokrotnym obrażaniu mnie.
Ojciec,przepraszam ze sie wtrącę ale jak Ty zaczynasz gadać o obrażaniu to mi sie jelita dopraszają o swoje
Przepraszasz @okonek a zaraz ją zezwiesz jak to juz bywało ze 100 razy…
Widać z gęby cholewa jak kalosze na racicach…
Smutne to, komuś jednak przeszkadzało, a innym życie skomplikowało
Przed Koronowem jest starszy i ciut podobny
pamiętam
W sumie można by zbudować prościej bez tej serpentyny, a tak pokazano ogólnie ładne widoki z okien wagonów
Myślisz kaziu, że w kraju gdzie chyba najlepiej na świecie liczą pieniądze zbudowaliby wiadukt dla widoków kosztem setek tysięcy paliwa czy prądu?
Ten wiadukt powstawal w czasach kiedy jeszcze ludzie oprocz funkcjonalnosci brali pod uwage wygląd produktu. Z tego co doczytalam pętelkę postawili w 1908, wiec dodaj do tego zachlysniecie sie mozliwosciami inzynierii.
A moze gdyby zaplatal sie tam Eiffel to konstrukcja bylaby metalowa? Tu widze pragmatycznosc Szwajcarow - o kamien u nich latwiej niz rude zelaza i huty
A, ze tego wiecej nie ma?
Moze faktycznie za drogo wyszlo? I zostalo jako prototyp?
Podobny jak u mnie, tyle że jest modernizowany przez miasto jako ich własność. PKP 3/4 starszego taboru sprzedało do Niemiec, Norwegii i dalej jako zabytki niby do muzeum / wyremontowane i sprawne /. Spółka PKP wydała wyrok by wyburzyć dworzec, perony i resztę struktury, spółki “córki” mają się super. To jest / jeszcze / pierwszy dworzec na Pomorzu wybudowany po pierwszej wojnie. W drugiej wojnie był bramą dla Niemca na wschód, tu się sprzęga / przesiadki i dalej w świat /całe Pomorze, w sumie to wiek historii, niszczony przez biznes
spółki córki w liczbie kilkunastu przynajmniej
Wiadukt został zbudowany, aby pociągi mogły pokonać 20-metrowe wzniesienie na stosunkowo niewielkim odcinku kolei wąskotorowej (1000 mm) z Sankt Moritz do Tirano przez koleje Bernina Bahn (Tyle Wikipedia)
Na poniższej fotce widać, że faktycznie różnica jest dość znaczna i ślimak był potrzebny. Moja fotka pokazywała złudnie, że nie ma dużej różnicy poziomów. Ta poniższa “przekłamuje” znacznie mniej.
Pierwszy prawidłowo odpowiedział @Bingola
Zagadka rozwiązana.