Nie wiem. Pewnie dialektów jest sporo. Jak wszedzie.
W ogolnym uzyciu jest literacki.
W życiu bym nie pomyślał że tego rumuńskiego dyktatora wymawia się Czałsesku XD
Jestem ciekaw co mi może ciekawego powiedzieć na temat Daków @birbant
Rumuński z włoskim mają podobno 77% wspólnego słownictwa
I w wietnamskim mi się pisanym języku kojarzy masa daszków i ogonków
Zapis wietnamski to mi sie kokarzy z zapisem nutowym przy użyciu liter lacinskich
Wszystkie kanały na YouTube historyczne złapały od dłuższego czasu zadyszkę a mnie przez to k*rwica łapie XD
Pewnie w rumuńskim więcej Dackiego w gramatyce niż w słownictwie xd
Z jakieś 9% słownictwa celtyckiego by wychodziło
Pomysly na gwiazdorzenie sie skonczyly?
Bardziej chciałem się dowiedzieć jak bardziej praktycznie wyglądała historia imperium rzymskiego i I Rzeczypospolitej w XV wieku
A tu taki długi zastój
W końcu bym pojął jak do tego doszło że Jezus był pierwszym komunistą XD
Egipcjanie mówiący po koptyjsku chyba też byli semitami XD Myślałem że jakaś totalnie inna grupa językowa
Filmiki historyczne zawsze ładowały moje baterie intelektualne xd
A wiesz jak ze zdrowiem i wolnym czasem birbanta ?
Wiesz co? Nie wiem.
Moi afrykanscy znajomi to z Senegalu i krajow subsaharianskich. A tam zdaje sie najczesciej uzywa sie pieknego i dzwiecznego jezyka suahili
My z Ukraińcami walimy już 7 dzień XDXDXD
Mistrzostwa w siatkowce sa i US Open.
Kolega stacony dla spoleczenstwa
To sobie ksiazki poczytaj. Albo audiobooków posluchaj?
Nie wiem jak to wyglada z wypozyczaniem dla widzacych, ale przy Związku Niewidomych mieli nieźle zaopatrzone audiobiblioteki.
Jezus był pierwszym głosicielem komunizmu, bo w życie wprowadzili go pierwsi chrześcijanie organizując swoje komuny podzielone na gminy. Zdawało to egzamin praktycznie przez pierwsze 100 lat ich istnienia. nie było kapłanów, papieży, a także hierarchii świeckiej. W danej gminie wszystko, co posiadali materialnie było wspólną własnością. Nie używali między sobą pieniędzy, stosowali barter.
Z filmików tzw historycznych na YT jeszcze nikt historii się nie nauczył i nie nauczy.
Ten chrzescijanski barter to byl mono wymuszony okolicznosciami, jako, ze monety czyli oficjalne srodki platnicze widywali od święta i sakiewki chude byly. A jakos trzeba było zyc i się rozliczać. Więc usluga za usługę. Ciekawe jak radzili sobie z nadpodaża, ktora wystepuje zawsze, kiedy sie okazuje, ze cos sie bardziej oplaca? Bo komunizm komunizmem, ale czlowiek jest jednak ukierunkowany na zysk, nawet jesli nie jest to bezposrednie napelnienie brzuszka.