A o Dakach masz coś ciekawego do napisania? Oczywiście głównie w kontekście historii imperium rzymskiego
A Iwan Groźny nie żył w XV wieku? A taki Jagiełło się zastanawiał w którym obrządku przyjąć chrzest. Więc jak to rozumieć?
Schizma była wcześniej a dopiero Ivan nadał prawosławiu więcej charakterystyki?
I tu się zaczyna ciekawa historia. Po pierwszym pokoleniu, chrześcijanie wcale nie byli biedakami, nadpodaż chłonęło pogańskie otoczenie i tu już w grę zaczęły wchodzić w grę pieniądze.
W XVI. Za Zygmunta Augusta i Batorego.
Jagiełło nie miał się nad czym zastanawiać. Zastanawiał się Mieszko I, ale to było 400 lat wcześniej.
Schizma zaczęła się w XVI w. Na początku.
Do tago stppnia, ze Tomas de Torquemada, inkwizytor z zawodu, wymyslil podatek od luksusu
Ale tzw Schizma wschodnia miała miejsce w 1053/1054 roku więc jak ta ewolucja wschodniego kościoła wyglądała bardziej szczegółowo?
Bardziej szczegółowo, to zajęło by mi cały dzień, żeby to wyjaśnić.
Ale chociaż troszkę bo trwa wojna i przez to to ponad przeciętnie ciekawy temat
Sorki, nie mam czasu.
Szkoda. Może innym razem :)?
Jak dożyję…
Kolego przygotuj sie na wyklad od zarania dziejow czyli od wyznawcow zaratusztrianizmu, bo nie da sie ukryc, ze ta religia miala duzy wplyw nie tylko na judaizm, ale tez na tworzace sie na wschodzie chzescijanstwo.
Tylko tego w kwadransie “pogadanki” na YT (z tego polowa to autoreklama prelegenta) upchnac sie nie da
Rozumiem że twój wykład Mam nadzieję że nie przegapię
Ja tylko zadam pracę domową - przygotowac time-line i doklejac karteczki z wydarzeniami.
Od razu Ci sie świat uporządkuje.
A jak funkcjonujesz tak plus minus bo nie wiem jak Ciebie na forum teraz traktować heh ?
W sensie jak dużo wolnego czasu miewasz?
Hołodomor tj Wielki Głód na Ukrainie wywołany sztucznie przez komunistyczne władze był taką samą zbrodnią wojenną Rosji na Ukraińcach jakich teraz ruskie zwyrole i złoczyńcy dopuszczają się na ukraińskiej ludności cywilnej
Mnie najbardziej przeraziła bezduszność Rosjan na ludności cywilnej Mariupola który to był wcześniej najbardziej prorosyjskim miastem na Ukrainie. Mariupol to było drugie Aleppo. Mieszkańców tych miast spotkał podobny los
Rosjanie bardzo długo nie pozwalali organizować korytarzy humanitarnych do ewakuacji ludności cywilnej Mariupola żeby Ci byli zakładnikami tego oblężenia. Dla Kacapów to jest nowoczesny sposób prowadzenia wojny
W Aleppo było podobnie z brakiem korytarzy humanitarnych…
Trudno to zaklasyfikować jako zbrodnie wojenną bo to było w czasach pokoju to znaczy Wielki Głód raczej powiedziałbym że była to tzw.zbrodnia przeciwko ludzkości
Faktycznie słowo “wojenną” było nietrafne w tym przypadku
Komunizm jest niczym islamski dżihad - w permanentnym stanie wojny ze wszystkimi, ktorzy mysla inaczej.