Twoje ulubione miasto?

Podpowiedź - to są schody do opery

Tak, ale to dość mocny epizod.

1 polubienie

Ojciec chrzestny?? :thinking:

1 polubienie

Nigdy niue bylem na Sycylii w operze…Cos sie pozajączkowało ale spoko,dojdziemy.

1 polubienie

@Vilemo Cię ubiegła!

2 polubienia

Ale…Ojciec Chrzestny nie nalezy do moich ulubionych.Owszem,to jest jak top-10.Ale nie podium!
Inna sprawa ze muzyka…Nino Rota osiągnąl tu chyba swój szczyt…Niemniej jakoś bardziej mnie zmyliłeś niz naprowadziłeś :wink:

1 polubienie

oblezenie Zaragozy to mniej znana czesc historii udzialu Polakow w wojnach napoleonskich. Samosierra bardziej.
ale jeden z argumentow, ktorego uzywam jak w zartach ktos powie, ze Polacy nigdy wojen z Hiszpanami nie prowadzili.
kiedys jeszcze wspominales o Hiszpanach w Czechach? ale to w okresie wojen religijnych zdaje sie tam zwpedzili?

1 polubienie

Cos mi sie pomieszało, że wrzucałeś kiedyś zdjęcia z Sycylii, a to jest Palermo.

1 polubienie

W zasadzie były dwa oblężenia Saragossy. W tym drugim Polacy mieli znaczny udział. I nie prowokuj mnie, bo jak wrzucę ten temat, to mnie @collins02 stąd na kopach wygruzi… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Syrakuzy,Katania,Taormina czyli wschodnie wybrzeże…I jestem w tym zakochany.Poza blokowiskami oczywiście bo i takie tam są…

1 polubienie

Wystarczy ze zalozysz swoj temat.A ten juz w zarodku,jest ciekawy!

1 polubienie

no to zaloz swoj - w kategorii historia, a bedziesz mial o czym pisac, bo Polacy dlugo sie w polnocno-wschodniej Hiszpanii bili za Napoleona :wink:

1 polubienie

Mam w zanadrzu dużo takich tematów, tylko klepać w klawisze, ale poczekajmy jeszcze troszkę…, niech koń się obrobi, żeby był porządek.

1 polubienie

Niewiele w życiu zwiedziłem. Jedynie kilka krajów sąsiadujących.
Lubię swoje miasto i Śląsk. Tu mam wszystko czego potrzebuje. Brakuje tylko pogody w okresie jesienno zimowym. Słońca mało.

2 polubienia

najwyzej tematy z dzialu historia czy inne jak autorskie zagadki na przyklad zagadki przeniesie sie na te nowo stworzone - to nie jest problem.

Nie Hiszpanie w Czechach, a Rzymianie na dzisiejszych ziemiach czeskich nie w okresie wojen religijnych, tylko, jak jeszcze Czech i Polski nie było.

to moze ja gdzies indziej to wyczytalam?
musze poszukac.
w kazdym razie chodzilo mi o okres wojny trzydziestoletniej, w czasie ktorej jakes hiszpanskie oddzialy z Flandrii zapedzily sie w nasze okolice.

Chorzów?

Niezmiennie ulubione miasto w Polsce -KRAKÓW -zawsze, wszędzie, w ogóle i w szczególe.
Zagraniczne -RZYM -jestem zakochana we Włoszech, w widokach, przyrodzie, architekturze, klimacie, ludziach, atmosferze, no po prostu jest EKSTRA!
Miasto o którym marzę to NOWY JORK -chciałabym poczuć klimat i miejsca z komedii romantycznych <3

3 polubienia

Ano tak. Też był taki epizod, całkiem ze łba mnie wylatawszy na dziś. Kiedyś się to może poruszy. Teraz już spadam stąd na dziś.