Veganizm.. czy to nie zakłamanie?

Meble z skóry syntetycznej pękają po 2-3 latach. Naturalna skóra wytrzymuje 20-30

To żaden argument, ponieważ w przemyśle meblarskim stosuje się tanie, przyjazne kieszeni klienta tworzywa sztuczne. W przemyśle obuwniczym stosuje się znacznie lepsze i zarazem droższe polimery, które zastosowane w tapicerstwie, czyniłyby mebel droższym, niż z naturalnej, nasączonej garbnikami skóry.

.marketing Panie. Marketing.

2 polubienia

W butach z sztucznej skóry nogi mi śmierdzą.

załóż na stopy drogie buty z GEOX, to przestaną

2 polubienia

słabo wyglądają. Wolę np lasocki i z skóry. Trzeba też zrozumieć że w obecnych czasach krowa by nie istniała jak by człowiek jej nie jadł i nie używał skóry.

1 polubienie

Technologia poszła do przodu :wink:
Mikrofibry potrafią bardzo dobrze udawać skórę - także pod względem cech fizycznych. Oczywiście nie mówię o najtańszym skaju.
W sprawie ekologii warto dodać, że skórzane buty i torby też się nie rozłożą.
To jest skóra odpowiednio obrobiona, też pokryta toną “chemii”, często lakierowana, farbowana, a nie taka, jak na martwym zwierzęciu.

2 polubienia

Idealne słowo. Udawać. A skóra się rozłoży na 100%. A powiedz mi skąd ludzie mają wiedzę że butelki z PE rozkładają się 800 lat?

Z wikipedii, bo nie mam aktualnie czasu szukanie po źródłach.
Dieta wegetariańska i wegańska może być stosowana w każdej grupie wiekowej, także u dzieci.

Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska, włączając w to różne odmiany wegetarianizmu oraz ścisłe diety wegańskie, jest korzystna dla zdrowia i może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze w ilościach rekomendowanych przez organizacje zajmujące się odżywianiem, wszystkim grupom wiekowym, także kobietom w ciąży oraz sportowcom, aczkolwiek w niektórych przypadkach zalecana jest dodatkowo suplementacja, np. kwasami tłuszczowymi omega-3, witaminą B12 lub witaminą D[37][38][39][40]. Wegetarianie umierają na choroby serca o 29% rzadziej niż nie-wegetarianie, a na raka 18% rzadziej[41][42]. Dieta wegetariańska zmniejsza też ryzyko i objawy cukrzycy[43][44][45], i otyłości[46][47]. Gęstość kości ludzi na diecie wegańskiej jest mniejsza w porównaniu z gęstością kości nie-wegan, jednakże różnica jest na tyle mała, że nie ma to znaczenia klinicznego[48].

Polski Instytut Żywności i Żywienia stoi na stanowisku, iż prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie – zarówno laktowegetariańska jak i laktoowowegetariańska – zapewniają niezbędne składniki odżywcze, mogą być stosowane u dzieci i młodzieży oraz zapewniają korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu wielu chorób (osteoporoza, dna moczanowa, niektóre nowotwory, stany zwyrodnieniowe, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze) szczególnie u osób dorosłych[49].

2 polubienia

Nie powinna. Bo by tak dzieci żywić potrzeba wiedzy. Nie widzimisie.

Nie można używać nazwy mięso w stosunku do nie mięsa. Często używa się nazwy “niemięso”, ma to zaznaczyć, co imituje dany produkt. Dlaczego imituje?
Niektórzy z różnych przyczyn nie chcą lub nie mogą spożywać danych produktów, ale lubią ich smak lub formę. Nie ma w tym nic złego :woman_shrugging:
Podobnie można zapytać, czemu cukrzycy używają słodzików, jak nie jedzą cukru.

2 polubienia

Cukrzycy nie używają słodzików. Kula w płot.

Owszem, a wegetarianie zwykle mają dość dużą wiedzę na temat żywienia.
Powiedziałabym, że ich dzieci nie są odżywione gorzej niż dzieci wszystkożernych ludzi, którzy często karmią dzieci np. słodyczami codziennie, sama znam kilka takich przypadków.
Ktokolwiek, kto nie ma wiedzy na temat żywienia i nie chce jej zdobywać, powinien skorzystać z pomocy specjalisty, niezależnie od rodzaju diety. Inaczej jest na prostej drodze do niedoborów i nadmiarów poszczególnych mikro i makroelementów.
Rodzice korzystają też czasami z pomocy dietetyka, rodzice wegusów też chyba częściej pamiętają o badaniach kontrolnych (zwł krwi).
Kłocenie się z krajowymi i światowymi organizacjami zajmującymi się żywieniem na zasadzie “bo ja tak mówię” wskazują chyba tylko na to, że nie ma sensu kontynuować tej dyskusji.

2 polubienia

Jak nie używają? Jakoś wszyscy, których znam, używają.
Chcesz powiedzieć też, że diabetolodzy się mylą, zalecając im używanie np. ksylitolu czy stewii? :joy:
Ciężko odstawić całkowicie słodzenie produktów. Dlatego używają słodzików, które też są słodkie, a nie mieszają im z glikemią :wink:

2 polubienia

Czesc cukrzykw skodzikow uzywa. Sa tacy co bez smaku slodyczy obyc sie nie potrafia.
Dla zdrowych slodziki sa trucizna.

Dietetycy to oderwani od życia ludzie. Jak mi pani zrobiła dietę to bym płacił za jedzenie koło 3 tyś miesięcznie, stał bym z 3h przy garach a i tak głodny bym chodził.

Diabetolodzy odradzają słodzików. Jestem cukrzykiem i wole delikatnie cukru niż słodzik.

Bo to trucizna i żaden diabetolog nie poleci słodzika. A ksilitol… to nie do końca słodkie.

1 polubienie

Diabetolog mi powiedziała wprost. 1 łyżeczka cukru mniej szkody zrobi niż jakikolwiek słodzik.

1 polubienie

Z tego, co wiem, istnieje coraz więcej wegańskich produktów i usług niemających żadnego związku z żywnością. Tak więc weganie wiedzą, że niekrzywdzenie zwierząt to nie tylko kwestia diety.

2 polubienia

serio? i wołanie za szampon 30 pln zamiast 7 pln jest dobre?

1 polubienie