Nauczycielem zostaje się bo ma się przekonanie że to lajtowa robota. I faktycznie do biedronki nauczyciele się nie nadają. Część klientów nie wytrzymało by ich fanaberii i pogardliwego sposobu bycia. Nie wiem czy tego na pedagogice uczą?
A wiesz, jak taka praca obciąża psychikę?
W poprzednim miejscu zamieszkania miałam zaprzyjaźnioną sąsiadkę (zwykle się z sąsiadkami zaprzyjaźniam), która była polonistką w kilku technikach, liceach i szkołach zawodowych. Byłą wiosna, więc koniec roku szkolnego się zbliżał, a nauczyciele przemęczeni całoroczną pracą. Weszłam sobie do niej na pogaduszki, patrze, a ona siedzi, buzia cała czerwona i zapuchnięta od płaczu, a łzy kapią jak groch. Wystraszyłam się i pytam, co się stało, w czym pomóc i kto ją skrzywdził. A ona odpowiada:
- sprawdzałam klasówki i ona napisała schody przez samo h. Potem pójdzie taka pracować do sklepu i napisze warzywa przez ż z kropką. Moja uczennica… Buuu…uuu…uu… A tak się starałam, tyle tłumaczyłam i jak grochem o ścianę… Ja się chyba do niczego nie nadaję… Buuuu… uuu… uuu
Czy uważasz nadal, że nauczycielowi nie należy się urlop dla podratowania zdrowia?
Litości. Znam dziewczynę po pedagogice która ma w sobie tę pogardę do wszystkich a nie przepracowała w życiu 1 dnia.
To nie pedagogika. To charakter.
No własnie przed studiami taka nie była. W główce się coś popsuło na 2 roku.
Nie każdemu w główce się psuje Moje koleżanki, które są nauczycielkami nie różnią się od innych koleżanek żadną pogardą.
Spotkało Cię coś, co czasem dopada każdego z nas:
Każdy ciemnoskóry, to leń,
Każdy urzędnik to łapówkarz
Każdy nauczyciel jest pogardliwy
Każdy…
To ja teraz powiem: litości
Nadal mierzymy jedna miarka, co?
Nie wiem w zasadzie po co ja tu jeszcze pisze, skoro Piochus nawet nie wie tego, ze po pedagogice nikt nie znajdzie pracy ani w przedszkolu ani w szkole Obraz tej pracy, jaki przedstawiasz jest i wypaczony i uogolniony … Tylko glupi czlowiek idzie do pracy uwazajac, ze ta praca jest lajtowa.
Dobra, lece juz naprawde, bo nawet jako kandydat na kasjera w Biedronce powinno sie zachowywac kultiuralnie i nie spozniac.
widzisz mojej siostrze też mniej więcej coś podobnego się włączyło i jeszcze przeświadczenie misjii
Spytaj ich czy pójdą do biedronki na kasę to się przekonasz
Cytat
Lece, bo rekruter w Biedrze czeka …nie kazdy w koncu uniesie zaszczyt obcowania z elita pozbawiona elementarnych zasad wychowania.
Cytat
@anon18020312 Miałem dwie żony i one były nauczycielkami. Obraziłeś je po raz drugi na tym forum. Z pierwszym razem nie zareagowałem. Tak, generalizując, krzywdzisz wielu, którzy na to nie zasługują. Coś Ci powiem. Po dwóch dniach ciężkiej trasy, wożąc turystów, nie byłem tak zmęczony, jak moja druga żona po 5 lub 6 lekcjach w szkole. A turyści na wycieczkach też potrafili zaleźć za skórę.
A od kiedy radzisz nauczycielom w stylu PiS? Oni też narzekającym i protestującym kazali się przebranżowić.
Z jednym się zgodzę, że wśród nauczycieli jest wielu takich, którzy nie powinni być nauczycielami, ale to odrębny problem.
Podane przez @joko powiedzenie, - “obyś cudze dzieci uczył” funkcjonuje od starożytności, więc coś na rzeczy jest…
Nie rozumiem tej nagonki na nauczycieli, lekarzy, policjantów. Może wynika ona z tego, że np. w przypadku nauczyciela ma on o tyle dobrze, że może mniej mieć do czynienia z innymi dorosłymi. Dzieci bywają jednak rozumniejsze, niż niektórzy rodzice.
Jeśli jeszcze zazdrościsz Piochus policjantom to wiedz, że w świecie przestępczym zabicie policjanta daje zabójcy szczególne miejsce w środowisku przestępczym. Nadal zazdrościsz? …i tych trupów, z którymi mają doczynienia oni i medycy, kontaktu z nieszczęściami, dziećmi w melinach, na interwencjach na rozkaz.
Napuszcza się jednych na drugich. Metoda stosowana od tysiącleci, z tym, ze mistrzostwo osiągnięto za komuny. A PiS wykorzystuje jej doświadczenia.
To ja dalej nie czytam bo jak ktos przy mnie uderza w nauczyciela to z automatu,jest wojenna sciezka!I nie ma zmiluj!
Akurat wymienilas 3 zawody ktore w spoleczenstwie CYWILIZOWANYM zasluguja na najwiekszy szacunek.A jesli jest inaczej to znaczy ze mamy do czynienia z czernia lub dzicza…
Zgadzam się całkowicie. Z tym, że, akurat dziś w Polsce wizerunek policji bardzo cierpi. Nie jest to wina samej tylko policji, ale głównie rządu.
Będąc ostatnio w Polsce, dwukrotnie widziałem działania policji w błahych sprawach i to była z ich strony amatorska fuszerka. MO lepiej by się przy tym zachowało.
Policja jest od dawna,niczym w panstwie totalitarnym,jedynie narzedziem polityków.Co stanowi calkowite i 100% przeciwieństwo policji brytyjskiej.
Nasza policja nie wyrosła jeszcze ze spuścizny zomo ale to w niczym nie powinno zmieniać faktu ze policja powinna stanowić opoke na której opiera sie bezpieczeństwo obywatela.
@collins02 niestety sa rozni nauczyciele .
Ale jednostki nie moga swiadczyc o wszystkich.
Znam takich, ktorzy nimi byc nie powinni. I ci czesto najglosniej krzycza robiac krzywde tym, ktorzy ten zawod wykonują swietnie.
Nie powinno sie a wręcz nie wolno,podważać wagi zawodu tylko dlatego ze sie trafilo na idiotów.
Oczywiscie, ze nie. Tylko, szczegolnie w nauczaniu poczatkowym trafisz na takiego i dzieciak moze sie zniechecic do nauki czegokolwiek na całe zycie.
A rodzice roszczeniowi… Ich dziecko to przeciez swiern6ie wychowany, niedoceniany geniusz. A ten belfer sie czepia.