Z tymi Holendrami jest coś na rzeczy. Podobni ludzie są w Amsterdamie i Rotterdamie, a nawet w belgijskiej Antwerpii i Bruggi. Wszystko okolice portowe. Czy to ma związek, nie wiem?
Rdzennych mieszkańców mojego regionu wyróżnia jedynie gwara. Oczywiście zdarzają się też przypadki radykałów nawołujących do autonomii regionu i uznania jego gwary za język, ale przeważnie to tacy sami ludzie jak wszędzie.
Czyżby Górny ŚLąsk?
Jak na to wpadłaś?
Taka jest definicja „chłopa śląskiego" - w barach szeroki, w d… wąski:)
Taaaaaa…to ja chyba na innym Śląsku mieszkam
Chyba masz rację, bo tu raczej dominują „chopy" w stylu czeskim, z dobrze rozwiniętym mięśniem piwnym
A szkoda, bo architektonicznie to ładne miasto (gdyby je odnowić, było by perełką), ale strasznie zapuszczone no i się podobno zapada wskutek szkód górniczych.
Do Poznaniaka zawsze pasuje porządek i punktualność.Czy jydnak to wciąż aktualne?
Mialbym spore watpliwości…
Odwrócony kontrabas.Tak sie kiedys mówiło…
Autonomia regionu
Dla faceta, to idealna sylwetka, tylko odbiega od rzeczywistości, dominuje mięsień piwny
A co z tą oszczędnością ? @collins02
ta “ich” grzeczność @birbant, to taka szablonowa. Fakt: niby “cię” pozdrawiają, pytają “jak się masz”, ale to tylko takie pokazówki.
Kłótliwe to to i mówią o Polakach że kradniemy, ale w biały dzień potrafią cię oszukać na pieniądze.
Tak.
Tak.To tez.Ale to jest bardziej męska sprawa a nie kwestia regionalizmów
Ja wciąż potrafie byc oszczędny,moja żona miewa z tym kłopoty
I tak to generalnie wygląda wśrod znajomych.Akurat mialem spotkanie kilkanascie dni temu i był to jeden z zabawniejszych tematow
Mnie bardziej ciekawi, czy ta oszczędność wiąże się ze skąpstwem? Dam Ci przykład. Mam koleżankę, która będąc na niedzielnym spacerze z rodzinką, czasem wpada do cukierni, kupuje jedną gałkę loda, i podjadają to w trójkę…
Nie są biedni, mają ładny nowy dom, jedno dziecko, oboje pracują, ale skąpi do granic możliwości.
Slyszałem o takich numerach i znam takich co jedzą chleb z musztardą choć mogliby ucztować…
Ale czy to jest poznańskość?
A propos…Wiesz jak powstal drut aluminiowy?
Dawno temu Poznaniak i Krakowiak wyrywali sobie złotówkę z rąk
Ktoś już o tym pisał na forum Też mam pytanie, Ewa z raju była gorolką czy hanyską? wiesz?
Zacofane, nadmiernie religijne, nietolerancyjne wsioki i janusze, ogólnie takie Polaczki
Poniekąd prawda, w przypadku “stereotypowego obywatela”.
Podkarpacie oczywiście