Zwolnić się z roboty?

Ty bedziesz myślał jak go nie zostawić z robotą a on Cię w tym czasie wykończy psychicznie.

1 polubienie

tak, to by było super, bo nie pracowałbym a dostał 80% wypłaty. Może bym nawet mógł do tej Chorwacji jechać jak lekarz dopisze, ze mogę i przyczyna bedzie np. “wypalenie zawodowe”.

jednak są 2 minusy:

• podczas L4 nie wolno chodzic na rozmowy rekrutacyjne
  • nie wolno mi zalozyc firmy i podpisac umowy (bo teraz bede pracował na b2b)

Na rozmowy możesz chodzić. A założenie firmy ? Po co ci firma jak na Chorwację wyjedziesz? I tak dostaniesz max 2-3 tyg bo więcej pierwszego zwolnienia ci nie dadzą.

1 polubienie

żeby od 1 lipca zacząć robotę w nowej firmie…
a umowę podpisać lepiej podpisać wcześniej.

zostają jeszcze te rozmowy kwalifikacyjne… wolę nie ryzykować… choć w sumie to małe ryzyko.

kiedyś psychiatria dała mi zwolnienie z powodu mobbingu na miesiąc na 1 wizycie,
a poza tym co 3 miechy od pół roku łażę już do psychiatry co mi daje leki na bezsenność, więc jak zagadam, że się wypaliłem zawodowo i mobbing to pewnie też da.

no w kazdym razie, kij tam, już ustalam urlop bezpłatny to nie będę zmieniał teraz.

Możesz założyć działalność i następnego dnia iść na L4

Ale przy nowych przepisach to nie wiem czy za takie zwolnienie zaplaca?

1 polubienie

Zapłacą. tylko nie robi ochrony przed zwolnieniem. Zresztą ma już ciągłość wizyt więc nie ma problemu.

1 polubienie

Założenie filmy to grube miesiące rejestracja w ZUS w Skarbówce nadanie numeru NIP nadanie numeru REGON i cała masa innych rzeczy reklama pracownicy pieczątki lokal nie założyć firmy w czasie L4 poza tym nie zakładałbym firmy w czasie kryzysu i inflacji to nie jest dobry czas (Covid się nie skończył i moga być na jesieni Lockdowny kryzys głodu) a i PiS lubi cisnąć podatkami przedsiębiorców

1 polubienie

Coś ty. Teraz się wszystko robi przez profil zaufany w 10 min.

No okej może nie jestem bardzo na czasie no ale lokal w dobrej lokalizacji najlepiej pracownicy reklama strona internetowa na to trzeba czasu

Lokal jak on podwykonawcą chce być? Pracownicy?

1 polubienie

Nie przeczytałem całego wątku

1 polubienie

Stąd twoje wątpliwości. Nie wiem czy jeszcze istnieje ta “działalność na próbę”? Bo miało coś takiego istnieć na 6 miesięcy.

a co jak nie znajde roboty, to zaloze bez sensu dzialalnos i bede zus placil niepotrzebnie

@Sheev @szary działalność szybko sięzakłada przez neta, ale ja chcę na biuro wirtualne, zeby nie podawac swojego adresu publicznie, więc tak z 1 dzien trzeba na to

już kij, ustaliliśmy urlop bezplatny do końca

Na biuro wirtualne to już z 2-3 lata US ściga jak diabli.

mozesz rozwinac?
ja chce wklepać sobie tylko adres korespondencyjny, bo ten ades jest publiczny.
A adresu stałego prowadzenia dzialalnosci nie mam.
US we Wrocławiu, a Dokumentu u księgowej w Warszawie xD

Księgowość to osobno możesz im podać. Podobno biura rachunkowe podnajmują lokal by to ominąć. Ale czystych biur wirtualnych się czepiają i chcą się spotkać w “siedzibie firmy” I mają do tego niestety prawo.

no, ale siedziby firmy nie ma. Jak podajesz, ze nie ma stalej siedziby to mozesz raz pracowac w kawiarni a raz w samochodzie to gdzie sie chca spotkac, w moim samochodzie? xD