Ty bedziesz myślał jak go nie zostawić z robotą a on Cię w tym czasie wykończy psychicznie.
tak, to by było super, bo nie pracowałbym a dostał 80% wypłaty. Może bym nawet mógł do tej Chorwacji jechać jak lekarz dopisze, ze mogę i przyczyna bedzie np. “wypalenie zawodowe”.
jednak są 2 minusy:
- podczas L4 nie wolno chodzic na rozmowy rekrutacyjne
- nie wolno mi zalozyc firmy i podpisac umowy (bo teraz bede pracował na b2b)
Na rozmowy możesz chodzić. A założenie firmy ? Po co ci firma jak na Chorwację wyjedziesz? I tak dostaniesz max 2-3 tyg bo więcej pierwszego zwolnienia ci nie dadzą.
żeby od 1 lipca zacząć robotę w nowej firmie…
a umowę podpisać lepiej podpisać wcześniej.
zostają jeszcze te rozmowy kwalifikacyjne… wolę nie ryzykować… choć w sumie to małe ryzyko.
kiedyś psychiatria dała mi zwolnienie z powodu mobbingu na miesiąc na 1 wizycie,
a poza tym co 3 miechy od pół roku łażę już do psychiatry co mi daje leki na bezsenność, więc jak zagadam, że się wypaliłem zawodowo i mobbing to pewnie też da.
no w kazdym razie, kij tam, już ustalam urlop bezpłatny to nie będę zmieniał teraz.
Możesz założyć działalność i następnego dnia iść na L4
Ale przy nowych przepisach to nie wiem czy za takie zwolnienie zaplaca?
Zapłacą. tylko nie robi ochrony przed zwolnieniem. Zresztą ma już ciągłość wizyt więc nie ma problemu.
Założenie filmy to grube miesiące rejestracja w ZUS w Skarbówce nadanie numeru NIP nadanie numeru REGON i cała masa innych rzeczy reklama pracownicy pieczątki lokal nie założyć firmy w czasie L4 poza tym nie zakładałbym firmy w czasie kryzysu i inflacji to nie jest dobry czas (Covid się nie skończył i moga być na jesieni Lockdowny kryzys głodu) a i PiS lubi cisnąć podatkami przedsiębiorców
Coś ty. Teraz się wszystko robi przez profil zaufany w 10 min.
No okej może nie jestem bardzo na czasie no ale lokal w dobrej lokalizacji najlepiej pracownicy reklama strona internetowa na to trzeba czasu
Lokal jak on podwykonawcą chce być? Pracownicy?
Nie przeczytałem całego wątku
Stąd twoje wątpliwości. Nie wiem czy jeszcze istnieje ta “działalność na próbę”? Bo miało coś takiego istnieć na 6 miesięcy.
a co jak nie znajde roboty, to zaloze bez sensu dzialalnos i bede zus placil niepotrzebnie
@Sheev @szary działalność szybko sięzakłada przez neta, ale ja chcę na biuro wirtualne, zeby nie podawac swojego adresu publicznie, więc tak z 1 dzien trzeba na to
już kij, ustaliliśmy urlop bezplatny do końca
Na biuro wirtualne to już z 2-3 lata US ściga jak diabli.
mozesz rozwinac?
ja chce wklepać sobie tylko adres korespondencyjny, bo ten ades jest publiczny.
A adresu stałego prowadzenia dzialalnosci nie mam.
US we Wrocławiu, a Dokumentu u księgowej w Warszawie xD
Księgowość to osobno możesz im podać. Podobno biura rachunkowe podnajmują lokal by to ominąć. Ale czystych biur wirtualnych się czepiają i chcą się spotkać w “siedzibie firmy” I mają do tego niestety prawo.
no, ale siedziby firmy nie ma. Jak podajesz, ze nie ma stalej siedziby to mozesz raz pracowac w kawiarni a raz w samochodzie to gdzie sie chca spotkac, w moim samochodzie? xD